Felhőkarcolók jelzik előre a válságot

2012.01.12. 07:44 Módosítva: 2012.01.12. 07:44

Sajátos kapcsolatot fedezett fel a Barclay's Capital a felhőkarcolók és a gazdaság helyzete között. A kutatás szerint, minél magasabb a legnagyobb épület, annál nagyobb az ahhoz kapcsolódó pénzügyi bukás. Egyébként a legtöbb felhőkarcoló most éppen Kínában épül, amelyről többen is azt mondják, hogy a válság szélén áll, és hogy a krízise épp a túlhajtott ingatlanpiac összeomlásával kezdődik majd.

Az elemzés felidézi: 1930-ra lett kész az Empire State building, és lényegéebn akkor kezdődött a nagy gazdasági világválság. Chicagoban 1974-ben adták át a Sears Towert, a globális olajválság idején, Kuala Lumpurban pedig 1997-ben fejeződtek be a munkák a Petrons tornyokon, az ázsiai pénzügyi felfordulás közepén.

Az ezredforduló után szintén folytatódott a baljós sorozat. 2004-ben Tajvan vesztette el nemzetközi versenyképességét a Taipei 101-es torony felavatása után, míg 2010-ben Dubai ment majdnem csődbe, miután elkészült a világ jelenleg legmagasabb épülete a Burj Khalifa.

„Gyakran a világ legmagasabb építményei egy átfogó felhőkarcoló-építési hullám részei, amik a hibás tőkeeloszlásra és egy fenyegető gazdasági korrekcióra utalnak” – idézi a Daily Mail. Az elemzés készítői szerint Kína lehet a legközelebbi ország, ahol beüt a baj, ugyanis ott épül minden második felhőkarcoló.

A 2008-as válságot Kína a hitelezés bővítésével vészelte át, ám a szabad pénzmennyiség az ingatlanpiaci árak megugrásához és egy ingatlanbuborék kialakulásához vezetett. A JPMorgan Chase várakozásai szerint a következő másfél évben 20 százalékos értékvesztés várható a kínai nagyvárosok ingatlanpiacán.

Kevésbé van kitéve veszélynek, de szintén érdemes odafigyelni Indiára. Jelenleg csak két épület van az országban, ami magasabb 240 méternél, de már most újabb 14 felhőkarcolón kezdték meg a munkát. Ha Kína mellett India is bajba kerülne, akkor azt megérezné az egész világgazdaság, ami már egyébként is arra számít, hogy fogyasztásukkal az ázsiai országok fogják kihúzni a bajból.