Megszakadtak a görög tárgyalások

Portfolio
2012.01.13. 19:31

Megszakadtak a görög államadósság átstrukturálásáról szóló tárgyalások a magánpiaci hitelezőkkel, Görögország közelebb került a teljes államcsődhöz, írta a Financial Times.

A tárgyalóasztalnál ülő befektetők egy csoportja felháborodott az Athén által követelt feltételeken. Athén javaslata értelmében a kötvénycsere olyan kamatfizetéssel párosult volna, amely alapján az új kötvények értéke alacsonyabb, mint a meglévő kötvények névértékének a fele.

Charles Dallara, a befektetőket képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezetőjének és Jean Lemierre, a francai BNP Paribas tárgyalójának közleménye szerint a tárgyalásokat felfüggesztették, hogy felülvizsgálják az önkéntes befektetői hozzájárulás hasznát. Kifejezték ugyanakkor reményüket, hogy az eurózóna támogatásával Görögország olyan helyzetbe kerül, hogy konstruktív, a felek számára kölcsönösen elfogadható megoldást kínáljon. A hír megjelenése után az IMF szóvivője is közölte, bíznak abban, hogy Görögország és a befektetők folytatni fogják a tárgyalásokat.

Görögországnak márciusban ki kellene fizetnie 14,4 milliárd eurónyi lejáró kötvénytartozását, a tárgyalások összeomlásával azonban ez veszélybe került. A görög pénzügyminiszter nyilatkozata szerint jövő szerdán ismét összeülnek a felek, hogy ismét értékeljék a csomagot.