Így nem éli túl Európa a válságot

2012.01.14. 09:35 Módosítva: 2012.01.14. 09:51

Véleményünk szerint az európai politikai döntéshozók által az utóbbi hetekben javasolt szakpolitikai kezdeményezések elégtelenek lehetnek az eurózóna kibontakozó válságának leküzdésében – közölte a döntés bejelentése után az S&P a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

A hitelminősítő szerint az európai hatóságok a sikerhez áttörést kellene elérniük a válságkezelés méreteinek és hatályának kiterjesztésében, az eurózóna pénzügyi gondjai csak így oldódhatnak meg. Emellett több erőforrást és nagyobb rugalmasságot kellene felmutatni - vélik a hitelminősítő szakemberei.

A JPMorgan elemzése szerint a leminősítés első hatásait legkorábban hétfőn lehet majd érezni, akkor Franciaország 8,7 milliárd eurónyi kötvény kell majd értékesítsen. Az elemzés szerint a történelmi adatok azt mutatják, hogy egy leminősítés követően a hozamok eleinte nem emelkednek nagyon - írja a Bloomberg.

A befektetési bank elemzői kilenc olyan ország kötvényhozam-változásait vizsgálták meg, akik 1998 és az USA tavaly augusztusi leminősítése között veszítették el első osztályú, AAA minősítésű besorolásukat. Az adatok szerint ezeknek az országoknak a tízéves kötvényhozama a besorolás lerontását követő héten átlagosan csupán 2 bázispontot emelkedett, ami elhanyagolható.

Az S&P bejelentése előtti hetekben a spanyol és az olasz adósságfinanszírozás költségei valamelyest csökkentek, azt lehetett hinni, hogy a válság legnehezebb szakasza véget ért - emlékeztet a Bloomberg.

Január 12-én ez Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi már óvatos optimizmussal úgy fogalmazott: a központi banknak sikerült elhárítania a hitelhiányt, a gazdaság stabilizálódik, amit a német export megugrása és a francia üzleti bizalom visszatérése jelez. Az S&P pénteki döntése után az EKB kormányzótanácsának egyik tagja, Ewald Nowotny viszont úgy fogalmazott: a leminősítés visszafordíthatja az utóbbi hetek pozitív európai fejleményeit. „Ez lehet a legveszélyesebb következménye a leminősítésnek.”

A döntés

Franciaország péntek esete elveszítette legjobb, AAA besorolását az S&P hitelminősítőnél. Ausztria szintén egy fokozatot rontott az AAA besorolásán, Spanyolország kettőt: AA-, volt, A lett. Olaszország hitelminősítő osztályzatát két fokozattal, A-ról BBB+-ra rontotta a Standard and Poor's. Portugália és Ciprus bóvli kategóriába került.

Belgium az előzetesen kiszivárgott hírek ellenére megtartotta AA besorolását, Szlovénia és Szlovákia egy fokozatot rontott. Németország, Hollandia, Finnország, Írország, Észtország és Luxemburg adósbesorolása nem változik. Németország és Szlovákia kivételével az összes eurózónás ország negatív kilátást kapott az osztályzata mellé, ami azt jelenti, hogy még 2012 vége előtt újabb leminősítési hullám elé néz szinte az egész zóna.

Az S&P hét euróövezeti országnak csak a hosszú távú szuverén adósságát vonta negatív megfigyelés alá, ezek többsége a legstabilabbnak tartott államok közé tartozik: Németország, Ausztria, Belgium, Franciaország, Finnország, Hollandia és Luxemburg. Kritikusabb volt az S&P véleménye arról a további nyolc országról, amelynek a rövid és a hosszú távú adósságbesorolása is negatív megfigyelőlistára került. Ezek az alábbiak: Észtország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Málta és Portugália.