Merkel: Hosszú út áll Európa előtt

2012.01.14. 17:04 Módosítva: 2012.01.14. 17:04

A kilenc uniós tagország pénteki leminősítése azt jelzi, hogy „hosszú út áll még előttünk, hogy visszaszerezzük a befektetők bizalmát” – mondta Angela Merkel német kancellár egy televíziós sajtókonferencián az észak-németországi Kielben, ahol a konzervatív párt vezető találkoztak. Az AP hírügynökség tudósítása szerint Merkel mielőbb egy új európai költségvetési fegyelem-paktum, valamint egy állandó mentési alap létrehozását sürgette.

Merkel az S&P tömeges európai leminősítési hullámát kommentálva azt mondta: a döntés ellenére látható, hogy az EU elindult a stabil valuta, pénzügyi helyzet és fenntartható növekedés megteremtésének útján.

Az Európai Unió vezetőinek többsége december elején megállapodott annak a paktumnak az aláírásában, ami segítheti a szigorúbb költségvetési politikák megvalósulását. Merkel emlékeztetett: az egyezség aláírására akár ebben a hónapban, de legkésőbb március elején sor kerülhet. Ez egy jó figyelmeztetés – mondta –, hogy a pénzügyi paktumot mielőbb aláírjuk és meg is valósítsuk azt. Merkel sürgette a jelenlegi pénzügyi védőhálót, az EFSF-et leváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) felállítását.

Az európai vezetők már korábban döntöttek arról, hogy a kibővített pénzügyi kerettel rendelkező alap már idén júliusban megkezdheti a működését, az eredeti terveknél egy évvel korábban. A hét elején Merkel, és francia kollégája, Nicolas Sarkozy megígérték, hogy megvizsgálják azt, hogy miként lehetne felgyorsítani az ESM pénzügyi keretének feltöltését. Merkel szerint ez segíteni fog a befektetők bizalmának a helyreállításában. A tervek szerint az ESM az 500 milliárd eurós keretből egy bankhoz hasonlóan tőkejuttatással tudja majd hitelezni a rászoruló országokat.