Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kétéves mélyponton a Carnival részvényei

2012.01.16. 13:36 Módosítva: 2012.01.16. 13:38
Komoly pénzügyi veszteséget okoz az Olaszország partjainál szerencsétlenül járt óceánjáró balesete a hajót működtető társaságnak.

A floridai székhelyű Carnival – amely az olasz hajót üzemeltető Costa Cruises anyavállalata – hétfői közlése szerint arra számít, hogy az idén 85-95 millió dollárral csappan meg a profitja amiatt, hogy az év hátralevő részében már minden bizonnyal nem tudják újra forgalomba helyezni a hajót. Ez részvényeként 11-12 centes csökkenést jelent, miközben a társaság 2,55-2,85 dolláros részvényarányos nyereségre számított az idei, novemberrel végződő üzleti évben. Erre még egyéb költségek is rakódnak, de ezeket egyelőre még nem tudják felmérni.

Olasz lapértesülések szerint a hajó összességében közel hárommilliárd dollárra volt biztosítva. A német Hannover Re – a világ öt legnagyobb viszontbiztosítójának egyike – tízmillió eurós kártérítésre számít, a többi biztosító egyelőre még nem nyilatkozott.

A társaság New York-i és londoni tőzsdén egyaránt jegyzett részvényeinek árfolyama hétfőn délelőtt 19 százalékos csökkenéssel kétéves mélypontra zuhant Londonban, mert a befektetők attól tartanak, hogy a veszteség az eddig jelzettnél nagyobb lesz. A múlt évben a papírok több mint 30 százalékot veszítettek értékükből: az üzemanyagárak emelkedése, a fogyasztók elbizonytalanodása miatt a részvénytulajdonosok igyekeztek szabadulni a társaság papírjaitól.

A Carnival a világ egyik legnagyobb utasszállító hajózási társasága – a globális piac közel felét tartja kézben –, százegy hajója többek között P&O, Cunard és Princess Cruises márkanevek alatt fut.

A balesetet szenvedett Costa Concordia hajót működtető Costa Cruises évi 3 milliós utasszámmal és tizenhat hajóból álló flottával Európa legnagyobb utasszállító hajózási társasága.

A Costa utasszáma az elmúlt évtizedben töretlenül fejlődött: a 2000. évi 363 ezerről 2,89 millióra nőtt 2010-ben. Ezen az időtávon a társaság árbevétele ötszörösére, évi 572,4 millió euróról 2,9 milliárd euróra nőtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport