Ezermilliárd dollárral menti az IMF Európát

2012.01.18. 12:45 Módosítva: 2012.01.18. 13:31

Ezermilliárd dollárral kívánja növelni kihelyezhető forrásait az IMF annak érdekében, hogy támogathassa az eurozóna válságkezelési folyamatát – írja a Bloomberg.

A forrásokat a tervek szerint Brazília, Kína, Oroszország, Japán és az olajexportáló országok biztosítanák, az ezt lehetővé tévő megállapodások elfogadására a tervek szerint a G-20-ak február 25-26-i ülésén kerülne sor, de a forrásbevonás már a G-20-ak eheti, mexikói egyeztetésein is téma lehet.

Az IMF elnöke, Christine Lagarde tegnap már jelezte, hogy a szervezet jelenlegi 385 milliárd dolláros tűzerejét bővíteni kívánja. Miközben az eurózóna államai már jelezték, hogy készek erre 150 milliárd eurót áldozni, az Egyesült Államok azt közölte, hogy nem tervez új kétoldalú hitelmegállapodást, így a tavalyi év bizonytalansággal zárult a témában.

"Az értesülés egyelőre sokkal inkább felvetésként mintsem konkrétumként kezelhető, de az irány jó, az IMF szerepvállalása szükségesnek tűnik az eurózóna adósságválságának kezeléséhez" - kommentálta a hírt Fazekas Péter, a Buda-Cash elemzője. "Mostanában az EKB is mintha engedékenyebbnek tűnne, erre utal, hogy igen jelentős, több 100 milliárd euro összegű finanszírozást nyújt a régió bankjai számára."

A részvénypiacok és az euró is erősödéssel reagált az értesülésre.