Sosem dolgozott még ilyen kevés szerb

2012.01.18. 17:19

Szerbiában történelmi mélypontra sülyedt a foglalkoztatottak száma. Tíz évvel ezelőtt még 400 ezerrel több embernek volt munkája, mint mostanában, olvasható a Szerb Gazdasági Kamara legújabb jelentésében.

Déli szomszédunknál jelenleg 1 743 411 embernek van legális munkája. A Szerb Köztársasági Statisztikai Intézet szerint még soha sem volt ilyen kevés embernek kenyérkereseti lehetősége, mint ezekben a hónapokban. A hivatal adatai szerint jelenleg 735 053 ember vár valamilyen munkára

Miladin Kovacevic, a statisztikai intézet igazgatóhelyettese más megközelítésben elemezte a munkaerő-piaci helyzetet: „Az elmúlt évekkel összehasonlítva még sohasem volt ilyen magas a munkanélküliek aránya, mint most: a munkaképes lakosság közel 24 százalékának nincs állása". Kovacevic szerint a foglalkoztatottak számának jövőbeni alakulása természetesen „a gazdasági helyzet alakulásától függ, de meghatározó lesz az is, hogy a reformok keretében milyen kemények lesznek a rosszul gazdálkodó cégek felszámolását célzó intézkedések is".

Szerbia a munkanélküliek száma tekintetében az európai élbolyhoz tartozik. Az uniós országokban a munkanélküliek száma átlagosan 9,8 százalék. A rekordot Spanyolország tartja, ahol a munkaképes lakosság 22,9 százalékának nincs munkája.

A volt Jugoszlávia területén a legtöbb munkanélküli Macedóniában van (31,2 százalék), őt követi Bosznia-Hercegovina (25 százalék), Montenegró (18 százalék), majd Horvátország (12,7 százalék). A legkevesebb munkanélkülivel Szlovénia büszkélkedhet, 8,2 százalékkal.

„A jelenleginél is nehezebb idők elé nézünk, mert az előrejelzések szerint a fent említett szám tovább fog növekedni, és még legalább 150 ezer marad munka nélkül" - nyilatkozta Ranka Savic, a szakszervezetek szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy „sok minden közrejátszott a helyzet kialakulásában: elmaradt a szociális párbeszéd, évek óta rossz az ország gazdaságpolitikája, az állam költekezően viselkedik. Mindezt tetézi a világgazdasági válság és az a körülmény, hogy Szerbiában a 2012-es év a választások éve is".