Újra nyomoznak az S&P-nél

2012.01.18. 07:05

A szövetségi ügyészség felújította a nyomozást a Standard & Poor's hitelminősítő intézetnek a pénzügyi válság idején a problémás jelzálog-értékpapírokra adott minősítéseivel kapcsolatban - közölte kedden a The Wall Street Journal.

A vizsgálat, amely során az elmúlt hetekben a cég legkevesebb öt egykori elemzőjét kérdezték ki, azt szándékozik kideríteni, hogy a S&P vezetői a jelzálog-termékek értékelésekor nem hagyták-e figyelmen kívül a hitelminősítő belső előírásait annak érdekében, hogy a valósnál jobb értékeléssel kielégítsék az értékpapírok eladására készülő banki ügyfeleket.

A nyomozók azt próbálják megállapítani, hogy az S&P vezetői, amennyiben semmibe vették a belső elbírálási kritériumaikat, nem azt akarták-e elkerülni, hogy a bankárok olyan minősítőkhöz pártoljanak át, amelyek magasabb minősítést ígérnek.

A S&P McGraw-Hill Cos. részlege elleni vizsgálat polgári eljárás keretében folyik. Néhány érintett alkalmazott, akit az elmúlt két év során többször is kihallgattak, már úgy gondolta, hogy a vizsgálat lezárult, mert az ügyészség emberei már egy fél éve nem jelentkeztek náluk.

A vizsgálati szabványok figyelmen kívül hagyása egyet jelent a Értékpapír és Tőzsdebizottság szabályainak megsértésével. A hitelminősítő cégek számára előírás a saját belső kritériumaik betartása. Ezek többnyire nyilvánosak, hogy a kötvénykibocsátók és a befektetők tudják, hogy az egyes üzletek mi alapján kapják az értékelést.