Második válságfordulót jósol a Világbank

2012.01.20. 07:56
A három évvel ezelőtti gazdasági recessziónál hosszabb visszaesést jósol a Világbank legfrissebb előrejelzésében, mivel a fejlett országoknak nincs módjuk élénkíteni gazdaságukat. Még nagyobb lehet a baj, ha az eurózóna krízise átterjed a feltörekvő országokra is.

A Világbank szerint reális a veszélye annak, hogy az eurózóna adósságválsága megfertőzi a feltörekvő országokat is, ami a 2008−2009-es krízissel összemérhető lassulást okozhat gazdaságaikban − idézte a Reuters a nemzetközi szervezet friss előrejelzését.

A Világbank csökkentette GDP-növekedési előrejelzéseit: a világgazdaság a júniusi prognózisban szereplő 3,6 százalék helyett csak 2,5 százalékkal bővülhet 2012-ben, az eurózónában pedig a fél éve várt 1,8 százalékos növekedés helyett 0,3 százalékos visszaesést hozhat az év - írja a Napi Gazdaság.

A prognózis azonban nagyon bizonytalan − hangsúlyozzák a szervezet szakértői −, ha az eurózóna krízise eszkalálódna, az négy százalékpontot is elvehet a világgazdaság bővüléséből. A kormányoknak fel kell készülniük arra, hogy immár nem csupán a növekedés lassulása fenyeget, hanem reális az esélye a gyors visszaesésnek is. Terveket kell készíteniük a legrosszabb forgatókönyvek bekövetkezésének kezelésére is.

Az eurózóna válsága és a feltörekvő országok lassuló növekedése egymást erősítheti, tovább rontva a helyzeten. Ez kiegészül azzal, hogy az Egyesült Államok és Japán egyelőre nem tudja jól kezelni magas adósságát és költségvetési deficitjét, a gazdasági növekedés a többi fejlett országban is lassul, ami akár váratlan sokkokkal is járhat. Ráadásul a Közel-Keleten és Észak-Afrikában kialakult politikai bizonytalanság az olajszállítások jelentős visszaeséséhez vezethet, ami újabb csapást mérne a világgazdaságra.

A fejlett és a feltörekvő országok sérülékenyebbek, mint 2008−2009-ben. Az előbbiek most nincsenek abban a helyzetben, mint akkor, hogy állami kiadásaik növelésével élénkítsék gazdaságaikat, az utóbbiak pedig azzal néznek szembe, hogy vége a nagy tőkebeáramlás korszakának és romlottak exportlehetőségeik is. Összességében a Világbank szerint egyetlen régió és ország sem vonhatja ki magát a romló gazdasági körülmények hatása alól.

Növekedési előrejelzések (százalék)
  2012   2013
  június január június január
Világgazdaság 3,6 2,5 3,6 3,1
Fejlett országok 2,7 1,4 2,7 2,0
Feltörekvő országok 6,2 5,4 6,3 6,0
 Forrás: Világbank