Hatalmas adóslista készült Görögországban

2012.01.23. 12:09

A görög pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozta azoknak a nevét, akik komoly hátralékban vannak adójuk befizetésével. Egy görög hírportál beszámolója szerint a 170 oldalas listán 4152 név szerepel, köztük popsztárok, vállalkozók, és kereskedők, akik mintegy 15 milliárd euróval tartoznak az államnak. Ez azt jelenti, hogy 3,6 millió euró (az aktuális árfolyamon nagyjából 1 milliárd forint) az átlagos adós tartozása.

Kérdéses, hogy a felhalmozott tartozásokból majd mennyit tud behajtani a görög állam, ugyanis az adósok egy része már vagy börtönben ül, vagy csőbe ment a vállalkozása. Német lapjelentések  szerint szakértők úgy vélik, hogy a legjobb esetben is a tartozások egyötöde fog befolyni az államkasszába.

A 15 milliárd euróra pedig nagy szüksége lenne a kormánynak, Athénnak 14,4 milliárd eurónyi lejáró kötvényt kell visszafizetnie március 20-án és egyébként is bajos az ország finanszírozása.

A görög kormány még novemberben adott ultimátumot azoknak, akik 150 ezer euróval, vagy ennél több adóval tartoznak az államnak: vagy záros határidőn belül rendezik adóóságukat, vagy nyilvánosságra hozzák az adóelkerülő magánszemélyek, illetve vállalatok listáját.