Kávéfőzőt gyártanak majd a volt Nokia-gyárban

2012.01.25. 14:27

Mobiltelefon helyett kávéfőző: a Nokia a háztartási berendezéseket gyártó olasz De'Longhi cégnek adja el romániai gyárát, amit a megrendelések visszaesése miatt tavaly novemberben bezártak.

A finn társaság szeptember végén közölte, hogy a piac pangása miatt az év végén megszünteti a gyártást Nemeszsukon (Jucu de Mijloc), és a gyártást Ázsiába helyezi át. A gyár bezárása mintegy 2 300 embert érint.

A Nokia 2008-ban építette meg romániai üzemét 60 millió eurós beruházással, állami támogatás mellett. A finn mobiltelefon-gyártó cég számítások szerint Románia bruttó össztermékének a 0,25-1 százalékát termelte, a romániai kivitelhez 5 százalékkal járult hozzá tavaly, ami abszolút értékben 2 milliárd eurót jelentett.

Az olasz cég európai gyártását kívánja felfuttatni Romániában, arról egyelőre nincs információ, hogy hányan fognak dolgozni az üzemben.

A Nokia alig három éve telepedett meg Romániában, ám idén szeptemberben bejelentette, hogy év végéig bezárja a gyárat, ami általános döbbenetet okozott. A cég a dolgozóknak első látásra gáláns végkielégítést ajánlott, ez azonban később konfliktusok forrásává vált. A gyár 2200 dolgozóját képviselő szakszervezettel abban állapodtak meg, hogy az elküldött munkások a cégtől háromhavi bért, egy okostelefont, néhány juttatást és még annyi havi fizetést kapnak, ahány évet a gyárban eddig dolgoztak. Mivel a gyár 2007-ben nyitott, a maximális végkielégítés nyolchavi bér lehet.

Ez az ajánlat első hallásra jónak tűnik, azonban korántsem olyan gáláns, mint a Nokia németországi végkielégítése volt. A kolozsvári gyár indulása miatt Németországban bezárt üzem dolgozói ugyanis fejenként átlagosan 87 ezer eurót kaptak (ez több mint 26 millió forintnak felel meg).