Soha nem látta még ilyen borúsan a jövőt Soros György

2012.01.25. 23:41
Rendkívül komoly figyelmeztetéssel érkezett Davosba a magyar származású hedge fund guru, Soros György. Véleménye szerint ugyanis Görögország idén valószínűleg csődbe megy, ha pedig az európai döntéshozók nem lépnek, egész Európa összeomolhat, ami az egész világra pusztító hatással lehet. A munkanélküliségi és adósságproblémák miatt agresszív utcai tiltakozások elkerülhetetlenek lesznek az USA-ban, amit csak durva elnyomással tudnak majd megfékezni - írja a Telegraph.

Davos-i Világgazdasági Fórum résztvevőjeként Svájcba utazó Soros György úgy nyilatkozott, a karrierje során először van úgy, hogy a piac állapota számára kicsit érthetetlen. A magyar származású guru nem lát esélyt arra, hogy elkerüljünk egy agresszióba torkolló válságot, amely a legrosszabb esetben a pénzügyi rendszer teljes összeomlásához vezethet. A guru szerint az utcai tüntetések elkerülhetetlenek, amíg a magas munkanélküliség és adósság továbbra is komoly problémát jelent, ez viszont a személyi szabadság csökkentéséhez és rendőrállamok kiépüléséhez vezethet, még az Egyesült Államokban is.

Soros szerint a válság a szovjet birodalom összeomlásához és a nagy világgazdasági válsághoz hasonlítható. A legjobb forgatókönyvet egy deflációs környezet jelentene, míg a legrosszabbat a pénzügyi rendszer összeomlása. A 81 éves hedge fund guru arra figyelmeztet, nagyobb az esélye annak, hogy csődbe megy idén Görögország, mint annak, hogy nem. Ha az EU döntéshozói nem tesznek többet, hogy ezt megállítsák, az euró valószínűleg összeomlik, ami az egész világgazdaságra pusztító hatással lehet. Az eurónak azonban túl kell élnie ezt a válságot, mivel a valutaövezet felbomlása Európa és a világ összeomlását okozná, ami nem megengedhető.