Londoni elemzők: tarthatatlanná válhat Portugália adóssághelyzete

2012.01.30. 18:26
Az irányadó portugál államkötvény hétfőre kialakult rekordhozama arra utal, hogy tarthatatlanná válhat Portugália adóssághelyzete a valutaunión belül - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított napi európai kötvénypiaci áttekintésükben kiemelték, hogy az irányadó tízéves portugál szuverén kötvény hozama egy százalékpontot meghaladó emelkedéssel 16 százalék fölé - Portugália eurócsatlakozása óta nem mért magasságba - ugrott a hétfői londoni kereskedésben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a Portugáliának nyújtott előző segélycsomagnak 2012 végéig teljes mértékben fedeznie kellene a portugál finanszírozási igényeket, ilyen kötvényhozamok mellett azonban az ország jó eséllyel újabb külső segítségre szorulhat jóval az év vége előtt.

A ház elemzői szerint Portugália - bár kevésbé eladósodott, mint Görögország - "a nem túl távoli jövőben" valószínűleg törlesztésképtelenné válik, és "valamikor 2013-ban" akár úgy is dönthet, hogy elhagyja az euróövezetet. A Capital Economics elemzői közölték, hogy ez a fejlemény most már központi előrejelzési forgatókönyvük része.