Tömegek dolgoznának a Foxconn-nak

2012.02.02. 12:35
Az embertelen munkakörülményekről szóló hírek ellenére is több ezren álltak órákon át sorba a héten munkáért a Foxconn kínai gyárainál.

Több ezer munkát kereső kínai regisztrált hétfőn a közép-kelet-kínai Honan (Henan) tartomány fővárosában, Csengcsouban (Zhengzhou) a tajvani Foxconn aznapra meghirdetett toborzásán - írja a tajvani China Times napilap. A jelentkezők több száz méteres tömött sorokban vártak, órákon keresztül, sokan késő éjszakáig.

A Foxconn tavaly jelentette be, megduplázza munkásainak számát, elsősorban az iPhone-ok gyártásának felgyorsítása miatt. A vállalat 1650 jüan (58 ezer forint) kezdő fizetést ajánl, ami később a hirdetés alapján 2400-3200 jüanra (85 ezer-113 ezer forintra) nőhet, ezen túl ingyen szállást és étkezést biztosít a dolgozóknak. Szintén több ezren jelentek meg kedden a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában megtartott toborzáson, ahol egy nap alatt mintegy ötezer új munkást vett fel a vállalat.

"A cég garantálja a fizetést, nekem ez elég" - fogalmazott az aspiránsok egyike. A cég itt 1750 jüan (62 ezer forint) havi bért és szállást kínált a munkát keresőknek. A jelentkezőket nem tántorították el az elmúlt évek híradásai, melyek szerint a Foxconn embertelen körülmények közt, egészségre ártalmas környezetben dolgoztatja munkásait, akik közül a sencseni gyárban 2010-ben 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot.

A múlt héten a The New York Times közölt több írást a munkakörülményekkel kapcsolatosan. A szerzők azt állították: a dolgozókat fizikai határaikat súrolva túlóráztatják, szállásaik túlzsúfoltak, s a gyárakban gyermekeket is dolgoztatnak .