Privatizálnák a cseh légitársaságot

2012.02.06. 11:56

Többszöri sikertelen kísérlet után ismét megpróbálkozik a CSA nemzeti légitársaság privatizációjával a cseh kormány. A Tyden hetilap pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tárca valamikor az első és a második negyedév fordulóján tervezi kiírni a pályázatot.

A lap szerint már tárgyaltak Air France és a Korean Air képviselőivel a lehetséges eladásról. Hivatalos formában a minisztérium csak arról tájékoztatott, hogy két potenciális partner érdeklődött a CSA iránt, részleteket azonban nem közölt. „Egy stratégiai partner bevonása a kívánatos megoldás a CSA számára” – fejtette ki hétfőn a tárca szóvivője.

Az egyebek mellett a Delta Air Lines és az Air France-KLM társaságokat magában foglaló Skyteam légi szövetséghez tartozó CSA tavaly több mint 600 millió korona, hozzávetőleg 33 millió dollár üzemi veszteséget halmozott fel tavaly.

A társaságnál napirenden van az átalakítás, amelynek keretében a még megmaradt 300 pilótából további százat elbocsátanak, és megválnak a repülőgépek egyharmadától.