16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Soros: Merkel jól vezet, de rossz irányba

2012.02.12. 11:25 Módosítva: 2012.02.12. 11:25
Soros György szerint az Angela Merkel német kancellár fémjelezte válságkezelés nem jó, mert a bajba került országokban tőkeinjekciókkal is kellene támogatni a gazdasági növekedést, nem csak szigorú takarékosságot kényszeríteni rájuk.

"Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát" – idézi a Der Spiegel című német hetilap legfrissebb száma a magyar származású amerikai befektető nyilatkozatát.

E kettős megközelítés – takarékosság és tőketámogatás – nélkül "megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti" – fogalmazott Soros.

Soros György szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert "ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát".

Ha Görögország fizetésképtelen lenne, "akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik" – vélekedett Soros. Azonban úgy vélte, hogy az európai vezetők végül is megmentik Görögországot, nehogy efféle forgatókönyv valóra váljon.

"Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül" – mondta végezetül Soros György a Der Spiegelnek.  • Tippek
  • Hírek