Nem oldódik meg az euróválság

2012.02.13. 11:32 Módosítva: 2012.02.13. 13:31

Az európai kötvénypiaci szereplőknek csaknem a fele attól tart, hogy az idén sem oldódik meg az euróövezeti adósságválság, sőt egy jelentős kisebbség szerint a helyzet tovább súlyosbodik – ez derül ki a Fitch Ratings idei első negyedéves felméréséből.

A nemzetközi hitelminősítő, amely negyedévente méri az európai adósságpiac intézményi befektetőinek hangulatát, hétfőn Londonban ismertetett legújabb vizsgálatában azt mutatta ki, hogy a körkérdésbe bevont – összesen több mint hétezer milliárd dollár befektetői tőkét kezelő – kötvényalapok vezetőinek 48 százaléka szerint a valutauniós válság 2012 egészében is folytatódik, „nagyjából ugyanúgy, ahogy eddig”.

A Fitch körkérdésére válaszoló alapkezelők 25 százaléka arra számít, hogy az euróválság az idén még súlyosabbá válik, 24 százalék szerint viszont enyhülni fog a helyzet. Azt azonban a válaszadók alig 3 százaléka jósolta, hogy az euróövezet válságára az idén megoldás születik.

Nyugalom van bankfronton

A Fitch hétfőn ismertetett új felmérése szerint az európai intézményi kötvénybefektetők körében jelentősen enyhültek az euróövezeti bankszektorral kapcsolatos félelmek. A válaszadók 22 százaléka mondta azt, hogy a bankok refinanszírozási kockázata jelenti számára a legnagyobb aggodalomforrást, jóllehet az előző, tavalyi negyedik negyedéves felmérésben még 49 százaléknyian nevezték meg első helyen ezt a kockázatot.

A hitelminősítő szerint ez a hirtelen csökkenés összefüggésben van az eurójegybank (EKB) által decemberben elindított és ebben a hónapban újabb aukcióval folytatódó hosszú távú refinanszírozási művelettel (LTRO), amelynek keretében az euróövezeti bankok alacsony kamatra vehetnek fel likviditáspótló hiteleket az EKB-tól.

A Fitch felméréséből az is kiderül, hogy az európai kötvénypiaci szereplőknek pontosan a kétharmada szerint jelenleg a fejlett ipari térség államadósai kénytelenek szembenézni a legnagyobb refinanszírozási kihívásokkal. Az intézményi kötvénybefektetők sokkal aggasztóbbnak tartják a fejlett térség szuverén adósságának refinanszírozhatósági kilátásait, mint a felzárkózó piaci országokéit, ez utóbbi országcsoportot ugyanis - a fejlett régiót megjelölő 66 százalékkal szemben - egyetlen válaszadó sem nevezte meg legfőbb refinanszírozási aggodalomforrásaként.
A Fitch Ratings felmérése szerint az európai kötvénybefektetőknek szintén a kétharmada - 67 százaléka - magasnak tartja az euróövezeti kettős mélypontú recesszió kockázatát.
Az újabb valutauniós recessziót nagy londoni elemzőházak is valószínűsítik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló havi globális prognózisában azt jósolta, hogy az euróövezet az idei év egészét recesszióban tölti. Az EIU londoni közgazdászainak becslése szerint a valutauniós GDP-érték 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal csökken, de még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet "a következő 12 hónapban nem bomlik fel".