Becsődölt az Air Australia

2012.02.17. 08:37 Módosítva: 2012.02.17. 08:37

Nagyjából 4 ezer utas rekedt a tengerentúlon, többségük Hawaii szigetén és Thaiföldön, Phuket szigetén, miután csődvédelmet kért az Air Australia fapados légitársaság. A cég minden járatát törölte, mert már a napi működésre sem maradt pénze.

A Qantas ausztrál légitársaság felajánlotta, hogy hazaviszi a pórul járt utasokat, ugyanazért az árért, amelyet az Air Australia-jegyért fizettek.

Az Air Australia flottája összesen öt Airbus A330-as és A320-as repülőgépből állt. Járatai ausztrál belföldi célokra, valamint Honolulura, Phuketre és az indonéziai Bali szigetére közlekedtek.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a légitársaságok Európában is. Iparági elemzők a Malév csődje után további légitársaságok bukását jósolták, a legtöbb előrejelzés szerint végül mindössze három nagy nemzeti légitársasági csoport marad fenn: a Lufthansa, az Air France-KLM, valamint az International Airlines Group (IAG), a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonos holdingcége.

Geoff van Klaveren, a Deutsche Bank iparági elemzője korábban a Financial Timesnak kiemelte, hogy az öt legnagyobb amerikai légitársaság - a Southwest Airlines, a Delta, a United-Continental, az American Airlines és a US Airways - az amerikai piac férőhely-kapacitásának 86 százalékát fedte le tavaly. Ezzel szemben az öt legnagyobb európai légitársasági csoport - a Lufthansa, a Ryanair, az Air France-KLM, az EasyJet és az IAG - az unión belüli kapacitásoknak csak a 45 százalékán osztozott.

A Deutsche Bank elemzőjének előrejelzése szerint a Lufthansa, az Air France-KLM és az IAG életben marad, mert kifizetődő hosszú távú útvonalhálózatokat működtetnek, azonban az összes európai másodvonalbeli hagyományos légitársaság veszélyben van, és nehéz elképzelni, hogy ezek hosszabb távon miként maradhatnak életképesek.