Görögországnak ki kell érdemelnie a segítséget

2012.02.19. 13:46

Bizakodásának adott hangot Viviane Reding egy vasárnapi lapinterjúban, hogy a pénzügyminiszterek elfogadják az újabb görög mentőcsomagot, de az EU feltételeket támaszt a hitelhez az uniós biztos szerint.

Az osztrák Kuriernak nyilatkozva kijelentette: bízik abban, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfői ülésükön odaítélik a 130 milliárd eurós hitelt. "De csak bizonyos feltételek mellett. Nem önthetjük a pénzt egy feneketlen hordóba" - tette hozzá az igazságügyi biztos, a bizottság alelnöke. Az EU figyelemmel követi majd a görög igazgatási struktúrák átalakítását - mondta, de részletekre nem tért ki. Mindamellett úgy vélekedett, a görög minimálbér "a teljesítményhez képest" magasabb a portugálnál és a spanyolnál, ezért esett vissza az ipari termelés.

Görögország nem mehet csődbe - jelentette ki Reding. Úgy vélekedett, Athén nem fogja az euróövezet felbomlását okozni. Görögország jelenleg "az EU-család beteg tagja", az országot "újra fel kell építeni" - mondta. Kitért arra is, hogy az uniós szerződésekben nem szerepel a tagállamok euróövezetből való kizárásának lehetősége.

"A szolidaritást nem adják ingyen. Görögországnak ki kell érdemelnie a segítséget" - mondta Reding. Elismerte, hogy a tagállamok korábban "legalábbis fékezték" a görög adósságválság megoldásához szükséges reformjavaslatokat. Egyúttal azonban óvott attól, hogy Görögország külföldön keressen bűnbakot.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának (Eurogroup) elnöke szerdán meggyőződését fejezte ki, hogy a hétfői brüsszeli találkozón a miniszterek meg tudják hozni "az összes szükséges döntést" az újabb hitelcsomagról. Bejelentette, hogy a görög kormánykoalíció "erős garanciákat" mutatott be, amelyeket korábban a miniszteri csoport még egyértelműen hiányolt és részletezte terveit annak a 325 millió eurós többletmegtakarításnak az elérésére is, amelyet a miniszterek legutóbbi találkozójukon kértek az országtól.