Márciusban indul a görög adósságcsere

2012.02.19. 15:49

Március 8-án indítaná és március 11-én le is zárná a magánhitelezők adósságcseréjét a görög kormány a hétvégén született megállapodás szerint. Az adósságcsere része az újabb 130 milliárd eurós mentőcsomagnak, amelyet a várakozások szerint hétfőn hagynak jóvá az euróövezeti pénzügyminiszterek.

A megállapodás keretében a görög államadósságból a magánhitelek 50 százalékát elengedik, a másik felét új, harmincéves lejáratú kötvényekre váltják az érintett hitelezők, bankok és biztosítók szerte a világon. Ily módon Görögország kormányzati adóssága mintegy 100 milliárd euróval csökkenhet a mostani, körülbelül 350 milliárdhoz képest. Az egyezség fontos része lenne a második, tavaly októberben EU-szinten már elhatározott, 130 milliárd eurós görög mentőprogramnak.

A görög kabinet ugyanakkor az újabb takarékossági intézkedéseket is megszavazta a hétvégén, amelyek még szükségesek a hétfői döntéshez, bár a szavazás leginkább csak formalitás volt, miután már a múlt héten nyilvánosságra hozták az újabb 325 millió eurós megszorító csomag részleteit.

A megszorítások és a magánhitelezői adósságleírás együttesét igyekeznek úgy alakítani, hogy jelenleg a GDP mintegy 160 százalékán álló görög államadósságot 2020-ra 120 százalékra tudják leszorítani. Mivel azonban az elsőszámú forgatókönyv szerint az eddig számításba vett lépésekkel csak mintegy 129 százalékra sikerül ezt lefaragni, az euróövezeti pénzügyi vezetők vasárnap is tanácskoznak a lehetséges megoldásokról a hétfői találkozó előtt, hogy sikerüljön jobban a 120 százalékhoz közelíteni a 2020-ra megcélzandó államadósság GDP-arányos mértékét.

Olyan elképzelések is vannak, hogy Görögország magánhitelezői nem készpénzt, hanem összesen 30 milliárd euró értékben 1-2 év lejáratú EFSF-kötvényeket kaphatnak a részleges adósságleírás részeként. Korábban rendre olyan hírek szivárogtak ki az egyeztetésekről, hogy a leírás részeként a magánhitelezők az általuk birtokolt görög államkötvényekért cserébe egyrészt hosszú, 30 éves lejáratú görög állampapírokat kapnának, illetve "kenőpénzként" a görög kormány készpénzt adna a bankoknak.

Az EFSF két nemzetközi hitelminősítőnél még a legkiválóbb, "tripla-A" minősítéssel rendelkezik. A Standard & Poor's januárban egy fokozattal "AA+"-ra rontotta a luxemburgi székhelyű szervezet adóskockázati besorolását azt követően, hogy több - az EFSF adósságára garanciát vállaló - euróövezeti ország osztályzatán rontott.