Most ismét megmenthetik a görögöket

2012.02.20. 06:47 Módosítva: 2012.02.20. 06:47

Jóváhagyhatja az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa (Eurogroup) mai ülésén a Görögország támogatását célzó újabb nemzetközi pénzügyi hitelcsomagot.

Kora este kezdődő, szokásos havi brüsszeli találkozóján az Eurogroup áttekinti azokat az intézkedéseket, amelyeket Athén az elmúlt napokban tett, hogy az utolsó feltételeket is teljesítse az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összesen 130 milliárd eurós hitelprogramja, valamint magánhitelezői részéről egy jelentős adósságelengedés elnyeréséhez.

A görög kormány a hétvégén hagyta jóvá azokat a takarékossági lépéseket, amelyek a nemzetközi szervezetek által legutóbb kért 324 millió eurós kiadáscsökkenést teszik lehetővé.

Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

Az euróövezeti miniszterek az állandó uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus hitelkeretének felső határáról is tárgyalnak, ahogyan erre az EU-tagországok állam- és kormányfői kérték őket decemberben. Továbbá három jelölt (egy spanyol, egy luxemburgi és egy szlovén) közül várhatóan kiválasztanak egyet az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának megüresedő helyére.