Az EKB megint megnyitja a pénzcsapot

2012.02.26. 11:34

Az Európai Központi Bank a héten újabb nagy likviditásbővítésre készül, hogy olcsó pénzzel lássa el az euróövezeti bankokat. A pénzintézetek rekordalacsony, egyszázalékos kamattal juthatnak az újabb forráshoz három évre.

Ez már a második ilyen akciója az EKB-nak: tavaly decemberben történetében először hároméves lejáratra is hirdetett refinanszírozást. Akkor összesen 523 euróövezeti bank vett részt a tenderen, és 489 milliárd eurót vettek föl az EKB-tól. Az EKB a mostani likviditásbővítő tenderen is hasonló érdeklődést vár.

A 489 milliárd eurós kihelyezés az EKB történetének legnagyobb egyszeri likviditásfolyósítása volt. Korábban, 2009 júniusában egy egyéves aukció keretében 442 milliárd eurót hívtak le az euróövezeti bankok.

Elemzők szerint a bankok az újonnan megszerzett forrásokat kötvénypiaci vásárlásra fordíthatják, és így kisegíthetik a bajba jutott euróövezeti államokat. Az EKB arra számít, hogy az euróövezeti bankok 2012 első negyedévében jelentős likviditási gondokkal szembesülnek, mivel ekkor nagyobb összegben járnak le középtávú (átlagosan 3,5 éves lejáratú) banki kötvények.