A görögöket szerdán újra megkínozzák

2012.02.27. 07:39 Módosítva: 2012.02.27. 07:44

Az európai donorországok terjedelmes kívánságlistát mellékeltek az egy héttel ezelőtt elfogadott második görög segélycsomaghoz − derült ki a Financial Times (FT) birtokába került dokumentumból. Egy kilencvenoldalas emlékeztető 38 olyan azonnal, még február végéig, azaz szerdáig végrehajtandó intézkedést tartalmaz, amelyek nélkül Athén nem kapja meg az eurózóna pénzügyminisztereinek végleges aláírását a kedvezményes hitel folyósításához, írja a Napi Gazdaság.

A listán részben parlamenti jóváhagyást igénylő törvényjavaslatok, részben rendeletben szabályozható lépések vannak. Görögországnak változtatnia kell a jogszolgáltatás procedúráin, centralizálni az egészségbiztosítást, megbízhatóvá tenni az ingatlan-nyilvántartást, új számítógépes rendszert telepíteni az adóhatóságnál, módosítani az orvosi gyógyszerfelírás szabályozását, valamint fel kell halmozni valamekkora olajkészletet. Az intézkedések eredményeként 1,1 milliárd eurót kell lefaragni az állami egészségügyi kiadásokból, továbbá befejezni a legnagyobb adófizetőknél indult áfa-felülvizsgálatokat.

Egy további emlékeztető − már csak 49 oldalon − olyan lépéseket tartalmaz, amelyek a kormány gazdaságpolitikáját módosítják. Ezek közül tucatnyi intézkedést még az idei első félév végéig meg kell hozni. Az elvárások jelentős része a 2010. májusi első EU−IMF-segélycsomagban már elfogadott, de nem teljesített ígéretek pótlása.

Ilyen például 130 szakma felszabadítása a vállalkozási korlátozások alól − ezt a döntés ellen beindult lobbizás és sztrájkok miatt nem hajtották végre, a taxisok például tavaly szeptemberben, a turistaszezon csúcsán szüntették be a munkát előjogaik védelmében. Az egészségügyben az erős ellenállás miatt a tervezett egymilliárd euró helyett csak 500 milliót sikerült eddig megtakarítani.