Olajvezeték épülne Oklahomától Texasig

2012.02.28. 07:20

A Fehér Ház hétfőn üdvözölte a calgary-i központú Transcanada társaságnak azt a tervét, hogy egy 780 kilométer hosszú kőolaj-vezetéket építsen Oklahomától Texasig.

Az Obama-kormányzat, környezetvédelmi aggályokra hivatkozva januárban elutasította ugyanennek a cégnek a Keystone XL elnevezésű csőprojektjét, amely a kanadai Alberta tartományból - Oklahoma érintésével - 2700 kilométeren át szállította volna az olajat a texasi olajfinomítókhoz.

Mivel a 2,3 milliárd dollár értékű tervezett csővezeték nem lépi át a két ország határát, annak megépítéséhez nincs szükség külön elnöki engedélyre, de be kell szerezni hozzá a szövetségi minisztériumok és az érintett államok kormányainak, valamint önkormányzatainak beleegyezését. A tervek szerint jövőre elkészülő vezetéknek az a feladata, hogy enyhítsen az oklahomai Cushing olajtárolója körül kialakult szállítási problémákon.

Az Obama-kormányzat arra hivatkozva utasította el a Keystone XL megépítését, hogy a republikánusok által rákényszerített szűk határidő miatt nem volt ideje elkészíttetnie a hatástanulmányt arról, hogy milyen hatással lenne a vezeték a nebraskai Sandhills régió érzékeny környezetére.

Az elutasítás nem volt végérvényes, de annak bejelentése nyomán éles vita bontakozott ki az amerikai belpolitikában. A republikánusok, valamint több vállat és szakszervezet vezetése azzal vádolta Obamát, hogy a munkahelyteremtés és az olajellátás biztonságának erősítése helyett a környezetvédőknek kedvezett a választás évében.

A TransCanada hétfőn közölte: reméli, hogy az összesen 7 milliárd dollárra becsült Keystone XL csővezetéket teljes hosszában is meg fogja tudni építeni. A cég bejelentette, hogy együttműködik a nebraskai kormánnyal a környezetvédelmi szempontból érzékeny terület elkerülése érdekében.  • Hírek
  • Árfolyam