Többet hazudnak a gazdagok?

2012.02.29. 07:40

A jómódúak hajlamosabbak a csalásra és a hazudozásra, mint a társadalom más csoportjai - derül ki egy minap publikált felmérésből, írja a Napi Gazdaság. A gazdagok etikai értékei a pénzügyi válság nyomán kezdték foglalkoztatni a kutatókat, mivel sokan a pénzüket mindenáron még nagyobb haszonnal befektetni akaró tőketulajdonosokat és a velük szövetkező, óriási fizetéseket és bónuszokat felmarkoló bankárokat okolják a krízisért. A Kaliforniai Egyetemen készült tanulmány szerint nem megalapozatlan ez a feltételezés - derül ki a CNBC ismertetőjéből.

Legalábbis annyi igaznak látszik, hogy az amerikai felső tízezerbe tartozó emberek gyakrabban hazudnak, csalnak, illetve hunynak szemet az etikus viselkedéssel össze nem egyeztethető viselkedéssel szemben, mint mások. A vizsgálatban ezer önkéntes vett részt, akik társadalmi státusát elfogadott szociológiai standardok alapján határozták meg.

A magasabb osztályba tartozó kísérleti alanyok négyszer gyakrabban tolakodnak előre autóikkal a szoros közlekedési szituációkban, mint mások, és háromszor valószínűbb, hogy nem engednek át az úttesten egy a zebra előtt várakozó gyalogost, mint autóstársaik. A jómódúak körében sokkal elfogadottabb a "gazdagság boldogít" téltele, mint kevésbé tehetős társaiknál.

A tanulmány szerzői azt találták, hogy a felső tízezer tagjai sokkal nagyobb eséllyel veszik el az édességet a gyerekek elől, mint mások. A vizsgálati alanyokat megkínálták egy doboz csokival, amiről elmondták, hogy hamarosan érkező gyerekeknek tették félre. A gazdagok ennek tudatában kétszer nagyobb valószínűséggel vettek a csokiból, mint gyengébb anyagiakkal eleresztett társaik.

Végül az is kiderült, hogy a jómódúaknak nem okoz gondot, ha átvernek valakit, aki éppen egy új állásra jelentkezik. Annak ellenére felveszik, hogy tudják, munkahelyét hamarosan megszüntetik.