Eurócsoport: Görögország teljesítette az újabb hitelcsomag feltételeit

2012.03.01. 22:46
Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját (Eurócsoport) elnöklő Jean-Claude Juncker csütörtök esti bejelentése szerint Görögország teljesítette minden feltételét annak, hogy hozzájuthasson az újabb nemzetközi pénzügyi támogatási csomaghoz.

A luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját megelőzően, az Eurócsoport ülése után arról nyilatkozott, hogy Görögország teljesítette az újabb hitelcsomag minden feltételét. Megerősítette azt is, hogy egyelőre nem született döntés a 130 milliárd eurós újabb program elindításáról.

Utóbbival kapcsolatban Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a jóváhagyásra a jövő hét végén, március 9-én kerülhet sor.

Mindketten jelezték, hogy az újabb csomag elindítása attól függ, sikeresen és magas részvétel mellett alakul-e a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezése, azaz az értékpapírcsere a gyakorlatban. Az unió már értésre adta, hogy kellően magasnak a legalább 75 százalékos részvételi arányt tartja.

A pénzügyminiszterek ennek érdekében most hozzájárultak ahhoz is, hogy az uniós pénzügyi stabilitási alap (EFSF) kötvényeket bocsásson ki a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezéséhez való euróövezeti hozzájárulás finanszírozására.

Uniós közlések szerint az új csomagból az első kifizetésre még március 20. előtt sor kerülhet, ha az adósságelengedés gyakorlatba ültetése a remélt menetrend szerint halad.

Kedvező jelzések

Görög forrásból azt jelentették be, hogy a brüsszeli pénzügyminiszteri találkozót követően a tárca görög birtokosa, Evangelosz Venizelosz több megállapodást írt alá, amelyek egyértelművé teszik a közszféra támogatását az adósságátütemezési program keretében tett gyakorlati lépésekhez és az újabb mentőcsomag elindításához. Az erről kiadott közlemény szerint a dokumentumok egyike az Európai Bizottsággal kötött együttműködési megállapodás, amelyet a görög egységkormány pártjait vezető politikusok kötelezettségvállalását rögzítő levelek is kísérnek. Külön megállapodás szól a görög bankok újratőkésítéséről, a görög bankok likviditását biztosító európai központi banki garanciákról, az állami szektorra eső, 30 milliárd eurós adósságelengedés megvalósításáról, az uniós pénzügyi stabilitási alap által a kamatok részleges átvállalásáról, valamint a magánszektort érintő adósság-átütemezéssel kapcsolatos költségek finanszírozásáról.

Az unió vezető illetékesei - köztük a kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök - csütörtökön Brüsszelben nyilatkozva értésre adták, hogy kedvező jelzéseket érzékelnek a nemzetközi gazdasági válságból való kilábalást illetően.

Az EU 2010 májusában indította el első pénzügyi programját Görögország támogatására, 110 milliárd euró összértékben. Ebből a keretből még közel 35 milliárd euró rendelkezésre áll, ezt Athén a második program futása alatt is felhasználhatja, természetesen folyamatos ellenőrzés mellett. A 130 milliárd eurós második programot a magánhitelezők részéről több mint 100 milliárd eurós, az állami hitelnyújtók részéről pedig 30 milliárd eurós adósságelengedés egészíti ki.

A görög teljesítmény egyik fokmérője a belső adósságállomány csökkenése lesz. A programban kitűzött cél, hogy a jelenlegi 160 százalékról az évtized végére 120,5 százalékra csökkenjen az adósság a bruttó hazai termék (GDP) arányában.