Nemzeti céget ne vezessen külföldi!

2012.03.12. 14:09 Módosítva: 2012.03.12. 14:10

Indonéziában korlátozzák külföldiek részvételét a gazdasági életben: a munkaügyi minisztérium hétfői közlése szerint a helyi tulajdonban lévő vállalatok vezérigazgatói posztját nem tölthetik be külföldiek. Kivételt képeznek azok a cégek, amelyek külföldi tulajdonban vannak.

A minisztérium a döntést azzal indokolta, hogy helyzetbe akarják hozni a helyi szakembereket, különösen a középosztályt akarják megerősíteni. A tárca adatai szerint a 240 milliós országban 77 ezernél több külföldi dolgozik – főként az Egyesült Államokból, Japánból, Dél-Koreából, Indiából, Ausztráliából, Malajziából, Thaiföldről, a Fülöp-szigetekről –, akik többnyire tanácsadók, menedzserek, műszaki szakemberek.

Néhány nappal ezelőtt a kormány arról is döntött, az újonnan létrehozandó  bányaipari cégekben lévő külföldi részesedést le kell vinni olyan mértékben, hogy a belföldi részesedés legalább 51 százalék legyen mire az adott vállalat termelésének tízedik évébe lép. Az egyelőre még nem világos, hogy mi lesz a már meglévő vegyes vállalatokkal.

Indonézia a világ vezető szén- és ónexportőre, a gyorsan fejlődő bányaipar adja az ország GDP-jének tíz százalékát. Itt található a világ legnagyobb aranybányája és második legnagyobb rézbányája is.

Az indonéz nemzeti bank a napokban tette közzé előrejelzését, amely szerint az idei év első negyedében 6,5 százalékkal növekszik a GDP, miután tavaly 6,4 százalék, 2010-ben 6,1 százalék volt a növekedés.