Felminősítette Görögországot a Fitch

2012.03.13. 18:45
A korlátozott nem törlesztői kategóriából, és mélyen spekulatív, de mégsem csődhelyzeti új szuverén kategóriába emelte az országot a hitelminősítő.

Előzetes bejelentésének megfelelően visszaemelte Görögországot a korlátozott nem törlesztői kategóriából, és mélyen spekulatív, de mégsem csődhelyzeti új szuverén besorolást állapított meg a görög adósságra kedden a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy a magánbefektetők részvételével végrehajtott adósságcsere-program jelentősen javította Görögország adósságszolgálati profilját.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy  Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát a múlt pénteken megállapított, korlátozott mértékben nem törlesztői státust jelző "RD" - restricted default - szintről "B mínusz"-ra emelte, stabil kilátással.

A Fitch ugyancsak "B mínusz" osztályzatot adott az adósságcsere során a magánbefektetőknek kibocsátott, görög jogi szabályozás hatálya alá eső új kötvényekre.
A keddi minősítési lépés előzményeként a görög kormány hivatalos bejelentése szerint a magánszektorbeli kötvénybefektetők 96 százaléka vett részt az értékvesztéssel végrehajtott adósságcserében - distressed debt exchange (DDE) -, és ennek során elsődlegesen 177 milliárd euró névértékű, görög jogi szabályozás hatálya alá eső állampapírt cseréltek át új kötvényre.