Zsófia
17 °C
21 °C

Olli Rehn tovább húzná a spanyol nadrágszíjat

Portfolio
2012.03.13. 08:32

Az eddigieken túl további, a GDP 0,5 százalékának megfelelő megszorítást várunk Spanyolországtól, nyilatkozta Olli Rehn, az uniós pénzügyi biztosa az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozóját követően.

A keddi uniós pénzügyminiszterei (ECOFIN) csúcsot megelőzően - a szokásos menetrend szerint - külön is egyeztettek az eurózóna pénzügyminiszterei. A találkozót követően Olli Ren, az unió pénzügyi biztosa figyelmeztető jeleket küldött Spanyolországnak. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport szerint Spanyolországnak további lépéseket kell tennie. Az eddigieken túl további 1,5 százalékos GDP arányos költségvetési kiigazításra lehet szükség - hangsúlyozta Rehn. Brüsszel továbbá azt szeretné, hogy még idén elfogadják a pénzügyi stabilitással kapcsolatos új törvényt.

A spanyol kormány jelenlegi tervei szerint 2013-ra csökkenhet 3 százalék alá a deficit, idén viszont valószínűleg a vártnál nagyobb lesz a hiány. Mariano Rajoy, kormányfő a hónap elején jelentette be, hogy idén az eredetileg tervezettnél 1,4 százalékponttal magasabb, 5,8 százalékos lesz a deficit.

Mariano Rajoy korábban megesküdött arra, hogy idén ha törik, ha szakad, tartani fogják a 4,4 százalékos hiánycélt. Az új intézkedések része, hogy még egy évre meghosszabbítják a közalkalmazotti bérek befagyasztását és fenntartják a létszámstopot. A leggazdagabbakat terhelő közterheket − a jövedelemadót, a megtakarításokat terhelő adót és a legdrágább lakások ingatlanadóját − legalább két évre felemelik, amitől hatmilliárd euró bevételt várnak.

A nyugdíjakat csak egy százalékkal növelik, ami 1,4 milliárd eurós pluszkiadást okoz és fenntartják a munkanélkülieknek járó 400 eurós külön segélyt.