Újrakezdődhet a görög huzavona

2012.03.14. 08:04

Csak néhány hét telt el azóta, hogy a görög parlament elfogadta a GDP 1,5 százalékának megfelelő legutolsó megszorító csomagot - ami nélkül Görögország nem kaphatná meg az EU és az IMF második, 130 milliárd eurós kedvezményes hitelét -, ám az Európai Bizottság szakértői máris úgy látják, hogy Athénnak 2013-ban és 2014-ben további, ezúttal a GDP 5,5 százalékát elérő kiadáscsökkentéseket kell végrehajtania - írja a Napi Gazdaság.

Az intézkedések nélkül az ország nem tudja teljesíteni a nemzetközi támogatás elnyeréséért vállalat feltételeket - derül ki a Reuters birtokába került háttértanulmányból. A másfél százalékos megtakarítás csak arra elegendő, hogy 2012-ben egy százalékkal mérsékelje a költségvetés elsődleges hiányát, ám 2013-ban 1,8, 2014-ben pedig 4,5 százalékos elsődleges többlettel kell zárnia az államháztartásnak ahhoz, hogy Görögország finanszírozható maradjon.

Az eddig elfogadott intézkedések nem elegendőek az utóbbi mutatók eléréséhez, ezért a görög kormánynak két hónapon belül elő kell állnia egy programmal, amelyből kiderül, hogyan éri el a következő évben a megkívánt további megtakarításokat - fogalmaz a munkaanyag. A tervet lehetőleg már a középtávú költségvetési irányelvek májusi felülvizsgálatára el kell készíteni és júniusig el kell fogadni ahhoz, hogy az abban foglalt intézkedések a 2013-as és a 2014 büdzsé részei lehessenek.

Görögországban áprilisban vagy május elején előrehozott parlamenti választások lesznek, azaz a donorok újabb elvárásait a hivatalba lépő új kormánynak kellene teljesítenie. A közvélemény-kutatásokban vezető konzervatívok eközben azt ígérik, hogy felülvizsgáltatják a nemzetközi támogatás feltételrendszerét, ráadásul a kormányalakításhoz a megállapodást teljesen elutasító pártok támogatására is szükségük lehet.