Minden kínainak két bankkártyája van?

2012.03.20. 08:09

A múlt év végén összesen 2 milliárd 950 millió bankkártya volt kínaiak kezében, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden kínai lakosra két bankkártya jut, tájékoztatott a kínai központi bank hétfőn.

A Kínai Népi Bank (PBOC) jelentéséből kiderül, hogy az 1,3 milliárdos Kínában a lakosság többsége a mindennapokban és természetszerűleg az igen elterjedt online vásárlásoknál a készpénzkímélő fizetést részesíti előnyben. A városi lakosság körében általánosan elterjedt, hogy az emberek kettőnél több kártyával rendelkeznek. A bankkártyák száma egy év alatt, 22,1 százalékkal nőtt, hitelkártyákból 285 millió volt használatban.

Tavaly összesen 33,83 milliárd tranzakciót bonyolítottak le Kínában kártyával több mint 1,1 trillió jüan értékben (1 jüan = 35 forint). A jegybank adatai szerint a 6 hónapnál hosszabb hitelkártya tartozások tavaly - éves bázison - 43,5 százalékkal nőttek és meghaladták a 11 milliárd jüant. Ez a teljes hitelállomány 1,4 százaléka.

Magyarországon a háztartások 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, a használat gyorsabb terjedése útjában álló legnagyobb akadály, hogy a kereskedők alig 25 százaléka fogad el kártyát, szemben a Nyugat-Európára jellemző 60-70 százalékos, vagy afölötti arányokkal.