Romániában rászállnak a nagy vagyonokra

2012.03.25. 15:50

A román adóhivatal május 25. után kezdi ellenőrizni a gyanúsan nagy vagyonokat, miután lejár a 2011-es adóbevallás határideje – közölte a Mediafax hírügynökség egy kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A bukaresti kormány 2010 decemberében döntött úgy, hogy megadóztatja a gyanúsan nagy vagyonú polgárokat, ha valós és bevallott jövedelmük között – egy adott évben – 50 ezer lejnél (11 500 eurónál) nagyobb a különbség.

Romániában a költségvetési megszorítások miatt létszámstop van a közszférában, így a kormány csak tavaly év közepén hagyta jóvá annak az ötvenfős ügyosztálynak a megalakítását, amely az adóhatóságon belül a gyanúsan nagy vagyonok vizsgálatával foglalkozik majd.

Az ellenőrzés során közvetett módszereket is alkalmaznak az esetleges eltitkolt bevételek felkutatására, beleértve a vagyontárgyak, ingatlanok és egyéb értékek adásvételét. Ha ebből az derül ki, hogy az illetőnek lényegesen több bevétele volt, mint amennyit bevallott, akkor a különbözetre is kifizettetik vele a 16 százalékos jövedelemadót.

Két hete az Európai Bizottság is új szabályokat javasolt a tagállamoknak annak érdekében, hogy könnyebben lehessen elkobozni a bűncselekményből származó javakat – pénzt, illetve egyéb vagyontárgyakat. Egyebek mellett megkönnyítenék a vagyoni javak ideiglenes, megelőző jellegű befagyasztását, ha fennáll a javak eltűnésének a veszélye.