Nagyot híztak az orosz olajcégek

2012.03.27. 08:07

Soha nem volt még akkora együttes adózott eredménye az orosz olajtársaságoknak, mint 2011-ben, ezt elsősorban az olaj magas nemzetközi árának köszönhetik, írja a Világgazdaság.

A legnagyobb oroszországi olajtársaságok tavalyi együttes adózott eredménye közel 45 milliárd dollárt tett ki. Az állami Rosznyefty, a legnagyobb, magánkézben lévő – Magyarországon is jelen lévő – Lukoil, az orosz–angol TNK-BP, végül a szintén állami Gazprom Nyefty összesített nettó profitja 36,6 milliárd dollár volt az amerikai számviteli szabályok (US GAAP) szerint készített beszámolójuk szerint.

Legjobban a Rosznyefty teljesített, 12,45 milliárd dollárral, ez közel 20 százalékos növekedés az előző évhez képest, a TNK-BP és a Gazprom Nyefty pedig azért emelendő ki, mert 54, illetve 70 százalékos bővülést produkált. Az ötödik legnagyobbként számon tartott Szurgutnyeftyegaz, nem tesz közzé nemzetközi számviteli szabályok szerint kalkulált eredményszámokat, az orosz RBK internetes lap azonban olyan elemzői becslést idéz, amely szerint 2011 első felében mintegy 8 milliárd dollárt érhetett el a cég. A Szurgut két éven át a Mol kisebbségi tulajdonosa volt, amelynek kapcsán Alekszandr Tolkacs orosz nagykövet nemrég egy kamarai rendezvényen megjegyezte, hogy „miután kirúgtuk a céget, az most nem tudja hol elkölteni a pénzét”.

A nagyobb nyereséget alapvetően az olaj magas árának köszönhetik a társaságok, amit viszont jórészt a közel-keleti és az észak-afrikai politikai zavargások okoztak. Az ural olajminőség 2011-es átlagára 109,3 dollár volt, vagyis közel 40 százalékkal haladta meg a 2010. évit az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium adatai szerint.

Miközben az oroszországi olajtermelés 1,2 százalékkal nőtt 2011-ben, a kivitel 1,3 százalékkal esett az energiaminisztérium közlése szerint. Az olajtermelőket a korábbi évinél 7 százalékkal magasabb vasúti és 14 százalékkal magasabb vezetékes szállítási díj sújtotta, a bányajárulék és az exportvám pedig 50-50 százalékkal emelkedett.