Irányt válthat a Világbank?

2012.03.28. 08:37

Bírálta a neoliberalizmus elveire és a vállalati profitok növelésére alapuló gazdasági növekedési modellt egy bő tíz évvel ezelőtt megjelent írásában Jim Yong Kim, aki az Obama-adminisztráció jelöltje a Világbank megüresedő elnöki posztjára - írja a Napi Gazdaság.

A 2000-ben kiadott Dying for Growth című könyv társszerzőjeként arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés hajszolása sok esetben rontja a középosztálybeliek, illetve a fejlődő országokban élő szegények életminőségét.

Kim lenne az első növekedésellenes elnöke a Világbanknak, miközben a szervezet kritikusai is egyetértenek abban, hogy most leginkább a gazdaság bővülésének előmozdítására lenne szükség - nyilatkozta a Financial Timesnak William Easterly, a New York-i Egyetem professzora.

A jelölt gazdaságpolitikai nézeteiről keveset tudni, mivel inkább egészségügyi szakértőként ismerik. A nézeteivel kapcsolatos bírálatokra reagálva a Kimet jelölő amerikai kormány képviselői felhívják a figyelmet arra, hogy a kilencvenes évek végén általánosak voltak az övéhez hasonló bírálatok a Világbank politikájával szemben, amire reagálva a szervezet mostanra megváltozott.

Jim Kim csak annyit mondott, hogy a gazdasági növekedés feltétele az egészségügy és az oktatás erősítése, és hogy a GDP és a profitok bővülése nem hoz automatikusan jobb életet az embereknek - mondta Joyce Millen, egyik szerzőtársa a Dying for Growth megírásában.