Átmeneti pénz kellene Görögországnak

2012.03.29. 14:34

A lengyel központi bank elnöke szerint Görögországban a gazdasági versenyképesség érdekében átmeneti időre be kellene vezetni egy új fizetőeszközt, kizárólag belföldi használatra. Marek Belka ezt a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában fejtette ki.

Felvetését a lap tabudöntésként értékelte, emlékeztetve arra, hogy mostanáig csak tudományos körökből érkeztek a görög euróövezeti tagságot megkérdőjelező javaslatok, és politikai szinten nem merült fel, hogy Görögország esetleg kiválhatna a közös pénzt használó uniós tagországok csoportjából.

Nem kell kilépni a zónából

Belka az FTD-nek hangsúlyozta: a javaslatot hosszú akadémiai pályát befutott kutató közgazdászként teszi, jegybankelnöki minőségében viszont abban látja az euróövezeti válság megoldását, hogy a tizenhetek mind szorosabb együttműködéséből fiskális unió alakul ki.

Hozzátette: nem osztja azt a véleményt, hogy Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, de úgy látja, hogy reménytelen a jelenleg követett válságkezelési stratégia. Athén az euróövezeti tagságból következően nem élhet a fizetőeszköz leértékelésének eszközével, amelyet gyakran alkalmaznak válsággal küzdő államok, ezért az úgynevezett belső leértékelés, az árak és bérek drasztikus csökkentésének politikáját követi a trojka - a Görögországot több százmilliárd eurós hitellel támogató Európai Unió, Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasának - nyomására.

Kettős valutarendszer kellene

E helyett célszerűbb volna egy kettős valutarendszerrel próbálkozni: be kellene vezetni egy új fizetőeszközt, kizárólag belső használatra, mindenekelőtt az állami szférában. A megtakarítások így euróban maradnának és nem veszítenének értékükből, a belgazdaságban pedig használhatnák az euróhoz képest leértékelt új fizetőeszközt, aminek révén olcsóbbá válnának az áruk és szolgáltatások, és így erősödne a görög gazdaság versenyképessége - fejtette ki Belka.

Lengyelország és az euróövezet viszonyáról elmondta: a középtávú cél továbbra is az euró bevezetése, mert ez csökkentené az árfolyamkockázatot és erősítené a kereskedelmi kapcsolatokat, ugyanakkor a válság miatt némileg csökkent az euró vonzereje. Jelenleg "egyáltalán nem téma a csatlakozás. Az euróvezeti tagokat nem érdekli az ügy, mi pedig nem erőltetjük. Először mindkét félnek meg kell csinálni a házi feladatait" - mondta a lengyel központi bank elnöke.