Csúcson a spanyol csődkockázat

Portfolio
2012.04.13. 14:04

Az elmúlt két napi enyhülő kötvénypiaci feszültség ma ismét erősödött, amelynek egyik jeleként délelőtt 16 bázisponttal 492 bázispontra, azaz történelmi csúcsra ugrott az 5 éves spanyol CDS-felár, írta a portfolio.hu.

A negatív piaci mozgást feltehetően egy ma reggel a spanyol jegybank által közzétett statisztika váltotta ki, amely szerint februárról márciusra csaknem duplájára, 317 milliárd euróra ugrott a spanyol bankrendszer által az Európai Központi Banktól igénybe vett hitelek volumene. A csaknem duplázódásban persze nagy szerepe van annak, hogy február utolsó napján volt, de márciusra számolták el az EKB második hároméves hitelosztási programjának hatását. Az LTRO-t a spanyol bankok is intenzíven használták. A spanyol bankszektor egyre nagyobb mértékű EKB-segítségre támaszkodása mindenesetre negatív, mert azt jelzi, hogy a bankrendszer a nemzetközi piacokról egyre kevésbé tud forrást szerezni. A már külföldi mentőcsomagra szorult országok (görög, ír, portugál) is tipikusan ezen az úton indultak el, mielőtt a mentőcsomag szükségessé vált volna.

Az ingatlanárak süllyedésével párhuzamosan a spanyol bankrendszer fokozódó tőke- és likviditási problémái már az elmúlt időszakban is aggodalmakat okoztak a piacokon, a bankszektor romló megítélése ma is jól látszik a tőzsdén: a spanyol részvényindex 2 százalék feletti mínuszba süllyedt, ami 1-2 százalék körüli mínuszba húzta a többi vezető európai indexet is.