Felgyorsítanák az autópálya-építést Szlovákiában

2012.04.15. 18:03

Az autópálya-építés felgyorsítását és a vasúti hálózat modernizálását tartja a tárca legfőbb prioritásának a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési minisztérium államtitkára, Andrej Holák (Smer) – írja a bumm.sk.

Elmondása szerint a régiók gazdasági fejlődésének fellendítését csak minőségi infrastruktúra kiépítésével lehet elérni. A SITA hírügynökségnek az államtitkár úgy nyilatkozott: elemezni fogják azt is, hogyan működjön tovább a vasúti teherszállításért felelős állami Cargo Slovakia vállalat, valamint a pozsonyi reptér.

Az államtitkár felgyorsítaná a sztrádaépítés előkészületeit és a közbeszerzések folyamatát. Ezzel kapcsolatban törvényeket kell módosítani a vagyonjogi rendezés, valamint a közbeszerzési rendszer terén. „Elfogadhatatlan, hogy egy közbeszerzési folyamat háromnegyed évig tartson, ez feleslegesen elnyújtja az infrastruktúra kiépítésének idejét” – folytatta Holák. Az autópályákat elsősorban az európai pénzalapok és a jelenlegi kapacitások merítésével építené, de megfontolandónak tartja a PPP-projekteket, és más elérhető lehetőségeket is.