Sóvita a csehek és a lengyelek között

2012.04.17. 15:13
Csehország megpróbálja elérni az Európai Unió illetékes fórumain, hogy betilthassa a lengyel élelmiszerek behozatalát - jelentette ki Petr Bendl, cseh mezőgazdasági miniszter kedden Prágában. Számos lengyel cég műszaki sót használt élelmiszer só helyett a Csehországba exportált készítményeiben, ám a lengyel hatóságok nem akarják kiadni az érintett cégek listáját. Érvelésük szerint őket is megtévesztették, és károsodna a jó hírük a lista nyilvánosságra hozatalával.

A szakminiszter arra reagált, hogy a lengyel fél Prága ismételt kérése ellenére sem hajlandó részletes tájékoztatást adni a cseheknek arról, mely cégek használtak készítményeikben az élelmiszeriparban használatos só helyett a sokkal olcsóbb műszaki sót (műszaki sóval sózzák például az utakat télen). Ezek a lengyel termékek a cseh boltokba is elkerültek, s miután az ügyre fény derült, hatalmas botrányt okoztak.

Andrzej Butra, lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint a cseh reagálások a sóbotrányra hisztérikusak. "Nincs semmiféle ok arra, hogy bárki is megkérdőjelezze a lengyel élelmiszertermékek minőségét" - nyilatkozta a cseh források szerint Butra. Elmondta: a lengyel élelmiszereket a hatályos törvények követelményeinek megfelelően gyártják és ellenőrizve vannak. Elismerte, vannak visszaélések is, de azokat a hatóságok kivizsgálják és büntetik.

A hozzáállás is baj

Petr Bend viszont azt állítja, hogy a cseh hatóságok aggályai megalapozottak. "Aggályaink a lengyel fél hozzáállásából adódnak, amely ismételt kéréseink ellenére sem képes megfelelő tájékoztatást adni nekünk, amivel eloszlathatná kételyeinket. Az ügyet ezért brüsszeli tárgyalásainkon is megnyitjuk" - mondta a cseh szakminiszter.

A cseh élelmiszerellenőrzés megpróbálja felkutatni azokat a lengyel termékeket, amelyek esetleg műszaki sót tartalmazhatnak, s ártalmasak lehetnek az egészségre. A lengyel élelmiszer behozatal betiltását az EU szabályai nem teszik lehetővé.

A műszaki só használatát a lengyel élelmiszeriparban, amelyre néhány hónapja derült fény, a poznani ügyészség vizsgálja. Az érintett élelmiszeripari cégek nevét azonban nem akarják nyilvánosságra hozni. Butra szerint a lengyel cégeket csalók csapták be, s ezért helytelen lenne, ha azok jó hírneve csorbát szenvedne. Laboratóriumi vizsgálatok állítólag bebizonyították azt is, hogy a műszaki só használata nem volt egészségre ártalmas - idézi a lengyel véleményt a prágai sajtó.

Gyenge mezőgazdaságuk miatt lépnének?

Csehország tavaly több mint egymilliárd euró értékben importált lengyel élelmiszereket, 19 százalékkal többet, mint 2010-ben. Marek Sawicki, lengyel mezőgazdasági miniszter azt állítja: a csehek elhanyagolták mezőgazdaságuk fejlesztését, s miután a lengyel élelmiszerek népszerűséget szereztek Csehországban, most minden eszközt kihasználnak arra, hogy akadályozzák behozatalukat.

A cseh sajtó és szakértők viszont továbbra is azt állítják, a lengyel élelmiszerek egy része minőségileg gyenge, s nem állja ki a szigorúbb cseh előírások próbáját.