Spanyol-argentin olajharc robbant ki

MTI/Index
2012.04.17. 10:39 Módosítva: 2012.04.17. 10:40
A spanyol többségi tulajdonban lévő Repsol YPF olaj és gázipari céget államosítaná az argentin kormány. Szerintük a legnagyobb argentin olajcég nem fektet be eleget az olajiparba. Zuhannak a vállalat részvényei, Spanyolország az ország elleni támadásként értelmezné a lépést.

Közel 9 százalékos mínuszban nyitott a Repsol spanyol energiaipari cég – a spanyol Mol – árfolyama a madridi értéktőzsdén kedden egy nappal azután, hogy az argentin elnök a spanyol vállalat többségi tulajdonában lévő argentin YPF – a helyi Mol – államosításának a tervéről beszélt.

Cristina Kirchner argentin elnök hétfőn tett javaslatot az YPF-nek, az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának államosítására. Az ügy az elmúlt hetekben éleződött ki igazán, mivel több argentin régió visszavonta a fúrási engedélyt az YPF-től azzal az indokkal, hogy a nemzetközi irányítás alatt lévő YPF nem fektet be megfelelő mértékben az olajiparba, csak a rövid távú nyereség érdekli.

Az YPF a legnagyobb magánkézben lévő dél-amerikai olaj- és gázipari cég. 57,4 százaléka a spanyol Repsol tulajdonában van, további 25,5 százaléknyi hányad az argentin Eskenazi családé. A cég fennmaradó tulajdonrészével a Buenos Aires-i és a New York-i értéktőzsdén kereskednek.

Cristina Kirchner azt szeretné, ha az YPF 51 százaléka az állam tulajdonába kerülne. Az argentin elnök egyelőre azonban nem tárta fel, hogy mekkora összegért váltanák ki a spanyol cég tulajdonrészét. Az Eskenazi család részesedését nem fenyegeti az államosítás.

José Manuel Soria spanyol iparügyi miniszter április közepén közzé tette, hogy amennyiben a világ bármely részén ellenséges lépések történnek a spanyol érdekeltségek ellen, úgy azt a spanyol kormány úgy értékeli, hogy azok ellenséges lépések Spanyolország és annak kormánya ellen, aminek „meg lesznek a következményei”.

A Citigroup a Repsol részvényének a célárát 25,50 euróról 20,50 euróra csökkentette.

Az államfő államosításra vonatkozó tervének bejelentése után felfüggesztették a kereskedést az YPF részvényével Buenos Airesben. New Yorkban a cég árfolyama hétfőn 20 százalékkal zuhant.

Az YPF a Repsol becsült olajkészletének negyven százalékát adja, üzemi eredményének pedig a negyedét. A Repsol szerint törvénytelen a tervezett államosítás, amit megtámad minden lehetséges fórumon.

Az argentin államfő a magánszektor energiacégeit teszi felelőssé azért, hogy csökken az ország olaj- és gáztermelése, és emiatt Argentína nettó energiaimportőrré vált. Argentína idén várhatóan több mint 10 milliárd dollár értékben kényszerül földgázt és cseppfolyósított földgáz importjára.

Az YPF céget állami vállalatként 1922-ben alapították, és a kilencvenes években privatizálták. 1999-ben a Repsol szerezte meg a YPF 98 százalékát. A Repsolt egyébként 2006-ban a legátláthatóbban működő olajtársaságnak tartották a Dow Jones elemzői.