Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lassan már az IMF pénze sem elég

2012.04.21. 16:15 Módosítva: 2012.04.21. 16:16

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szombaton üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelő alapjába tett felajánlásokat, de hangsúlyozta, hogy Európának folytatnia kell a reformokat  adósságválságának leküzdése érdekében.

Geithner egy nappal az után szólalt fel az IMF kormányzótanácsa előtt, hogy a világ vezető ipari és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport tagjai több mint 430 milliárd dollárt ajánlottak fel, mintegy megduplázva az alap hitelnyújtási kapacitását. Az amerikai pénzügyminiszter szerint Európa tett már lépéseket a regionális stabilitás megerősítése érdekében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelésre fordítható forrásainak megkétszerezése sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására - vélekedtek szombati helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt - vagy Olaszország, vagy Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem.

Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra - áll a Capital Economics szombati londoni elemzésében.

A ház szakértői hozzátették, hogy véleményük szerint a megszorítások és a nagy összegű pénzügyi mentőprogramok kombinációjával egyébként sem lehet megoldani az eurótérség problémáit, "bárhonnan jöjjön is a pénz".

Az EFSF-megállapodás után a Capital Economics londoni elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy e pénzügyi védőeszköz "nagyon drámai" mértékű kapacitásbővítésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig 2500 milliárd euró.