Minden negyedik spanyol munkanélküli

MTI/Index
2012.04.27. 12:33
Spanyolországban már majdnem minden negyedik embernek nincs munkahelye: a statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a munkanélküliségi ráta 24,4 százalékra emelkedett január-március között a tavaly év végi 22,9 százalékról.

A 46 milliós országban az első negyedévben 365 ezren veszítették el állásukat, és ezzel a munkanélküliek száma 5,6 millióra emelkedett. Az ország növekedését hajtó építőipar összeomlott, rohamosan nő az államadósság, és ezekkel párhuzamosan az  egekben van a munkanélküliség. A költségvetést stabilizálhatják a megszorítások, de a gazdaságot tovább lökhetik a recesszió felé.

Tovább nőtt - több mint 150 ezerrel - azoknak a családoknak a száma, ahol már senkinek nincs munkája: az ilyen családok már 1,7 millióan vannak.

Emellett márciusban sorban már a huszonegyedik hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, 3,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unióban Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, a gazdaság nem képes kilábalni a válságból többek között az államháztartás hiányának csökkentését célzó megszorító intézkedések miatt. Január-márciusban is csökkent a gazdaság teljesítménye, így egymás után már a második negyedévben, ami technikai értelemben recessziót jelent.

Az ország elsőrendű adósbesorolását csütörtökön megvonta a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni, és növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.