Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Görög bank perli eurómilliókra a Reuterst

2012.05.02. 15:47

A Piraeus Bank, Görögország egyik legnagyobb bankja 50 millió eurós keresetet nyújtott be az illetékes görög bíróságon a Reuters ellen, arra hivatkozva, hogy a hírügynökség egy "pontatlan és rágalmazó" jelentése miatt súlyos veszteséget szenvedett el. A bank a hírügynökséget és a cikk szerzőjét is perbe fogta, azzal tetézve meg vádját, hogy a Reuters az egész görög bankrendszernek is ártani akart.

A Reuters egy április elején kiadott tudósításában azt írta, hogy a Piraeus Bank legalább hét ingatlant bérelt különböző befektetési társaságoktól, amelyeket a bank vezérigazgatójának hozzátartozói, így felesége és két fia irányítanak, és amelyeket a bank hiteleivel finanszíroznak.

A Piraeus Bank szóvivője közölte, hogy a bank megindította a törvényes eljárást a Reuters ellen a „pontatlan és mélységesen rágalmazó” jelentés miatt. Hozzátették, hogy elegendő bizonyíték és adat áll rendelkezésére a cikk állításainak cáfolatára. A Reuters illetékese ugyanakkor kijelentette, hogy a hírügynökség fenntartja a jelentésben foglaltakat.

A Piraeus Bank részvényeinek árfolyama a 2007. évi csúcshoz képest 97 százalékkal esett, és a pénzintézet várhatóan 5 milliárd euróig terjedő összeghez jut a Görögországnak jóváhagyott segélycsomagból – írja a Reuters. A bank keresete szerint a Reuters-anyag megjelenését követően 14,5 százalékkal esett a Piraeus részvények árfolyama, ami akkor 46 millió eurós veszteséget okozott.