Elgépelés okozhatott óriási aranyüzletet

2012.05.04. 12:49 Módosítva: 2012.05.04. 13:59
Megrengette hétfőn a nemesfém világpiaci árát is, amikor hirtelen 1,24 milliárd dollárnyi aranyra kötöttek eladási szerződést. A brókerek többsége szerint valószínűleg elütés miatt történhetett meg a szokatlan időpontban és módszerrel végrehajtott üzlet.

Óriási üzlet vágta vissza az arany világpiaci árát még hétfő reggel; könnyen lehet, hogy ez egy bróker hibájának köszönhető – írja a Wall Street Journal. Egyszerre valaki több mint 23 tonna aranyra kötött (későbbi időpontra szóló) eladási szerződést, mintegy 1,24 milliárd dollár értékben. A kötés közel 15 dollárral vetette vissza az arany unciánkénti árát, de a Comex brókerei szerint valószínűleg félreütésnek köszönhető.

Nem szokványos

Azért gyanús egyrészt, hogy emberi hiba lehet a dologban, mert egy ekkora méretű szerződést ritkán kötnek olyan napon, amikor különösen alacsony a forgalom. Április 30-án ugyanis a kínai és japán szereplők szabadságon voltak, és sok európai szereplő is inkább május elseje utánra tervezte a komolyabb üzleteit.

Ráadásul „senkinek nincs pénze és kapacitása szerződések ezreit egy tranzakcióban megkötni, ez egyszerűen hülyeség” – mondta egy aranykereskedő. Egy ilyen tranzakcióhoz ugyanis 7500 szerződést kell megkötni, illetve 75,9 millió dollárt szükséges biztosítékként azonnal letenni.

A piacon "fat finger" üzletnek hívják az elütésből létrejött tranzakciókat

Az elektronikus szerződéskötési mód is gyanút kelt, ezzel ugyanis gyorsan lehet üzleteket kötni, viszont nagyobb a félreütés vagy egyéb hiba lehetősége is. A brókerek az ennél jóval kisebb tranzakciókat is személyesen szokták intézni, pontosan a hiba lehetőségének csökkentése miatt.

A Mizuho Securities egyik igazgatója szerint viszont szándékos lehetett a dolog, mivel az ezüstárak is komolyan estek abban időszakban. "Az, hogy aranyban és ezüstben egyszerre történtek az események, nekem arra utal, hogy ez nem véletlen volt", mondta Chuck Retzky. A szakember szerint elképzelhető, hogy a beszámolási időszak közeledte miatt időzíthettek április legvégére egy ilyen üzletet.

Dumb és Dumber a tőzsdén

A jelentős brókerhiba nem lenne példa nélküli, 1998-ban például a Salomon Brothers alkusza rákönyökölt a klaviatúrára, amivel nagyhirtelen több mint 1 milliárd euró értékű kötvényt adott el. 2001-ben az (azóta emlékezetes módon csődbe menő) Lehman Brothers brókere egy félreütés miatt 30 millió font helyett 300 millióért adott el a londoni tőzsdén, amitől az csaknem 4 százalékot esett.

Ugynabban az évben az Exodus nevű cég részvényei ugrottak 59 000 százalékot, amikor a vállalat 17 centes részvényeiért egy szereplő nagyvonalúan darabonként 100 dollárt kínált. Egy évvel később a Bear Sterns amerikai befektetési bank négymillió helyett elütés miatt négymilliárd dollárnyi részvény eladására adott utasítást.

A UBS japán egységénél pedig 2009-ben 300 ezer dollár helyett 30,9 millióért próbáltak bevásárolni a Capcom kötvényeiből. Általában azonban, ha a hibázónak szerencséje van és sikerül időben jelezni, akkor a tőzsde még törölni tudja a nem szándékolt megbízásokat.