Tiltakozik az Aral a német benzinrendőrség ellen

2012.05.06. 22:22

Egyre több kritikával illetik Németországban a kormánynak azt a tervét, hogy a verseny ösztönzése és a túlzott áremelések letörése érdekében beszámolási kötelezettséget ír elő a 14 700 német benzinkútnak.

A piacvezető Aral vezérigazgatója "bürokratikus szörnyszülöttnek" nevezte a felállítani tervezett bejelentő hivatalt. Az ellenzéki szociáldemokrata párt osztja az Aral véleményét. A német kormány szerdán jelentette be, hogy hivatalt hoz létre a benzinárak alakulásának ellenőrzésére az esetleges visszaélések megelőzése érdekében. A benzinkutak üzemeltetőinek részletes tájékoztatást kell adniuk az újonnan létrehozandó bejelentőhivatalnak, hogy mikor és milyen mértékben tervezik emelni, vagy csökkenteni az árakat. Ezen kívül számot kell adniuk arról is, hogy mennyi üzemanyagot vettek, honnan és mennyiért.

"Ez az intézkedés nem fog változtatni az árakon, és semmilyen hasznot sem hoz a fogyasztóknak" - mondta Stefan Brok, az Aral vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a bejelentőhivatal "drága bürokratikus szörnyeteg, amely csak többletköltségeket ró az olajvállalatokra és a hatóságokra is. A gazdasági minisztérium szóvivője visszautasította a bírálatokat. Az üzemanyag-piacon nem kielégítő a verseny, ezért kell erősíteni az átláthatóságot és az árversenyt - mondta. "Hogy ez a nagy konszernek ellenállásába ütközik, az már hozzátartozik a dologhoz" - tette hozzá.