Merkel nem enged a paktumból Hollande-nak

2012.05.07. 14:54

Angela Merkel német kancellár az új francia elnök, François Hollande megválasztása után is határozottan elutasítja az európai pénzügyi stabilitási paktum újratárgyalását. „A paktum nem tárgyalható újra, ez egyszerűen nem megy" – mondta Merkel a hétfői rendkívüli sajtóértekezletén Berlinben.

Merkel emlékeztetett rá, hogy a költségvetési fegyelem betartását, illetve betartatását előíró pénzügyi paktumhoz márciusban – Nagy-Britannia és Csehország kivételével – valamennyi uniós tagállam a hozzájárulását adta.

Berlini aktivisták Hollande és Merkel maszkban a Brandenburgi kapunál
Berlini aktivisták Hollande és Merkel maszkban a Brandenburgi kapunál
Fotó: John Macdougall

A kancellár azért szólalt meg meglehetősen hamar az ügyben, mert a megválasztott új francia elnök a kampány során többször is kijelentette: arra törekszik, hogy a paktumot tárgyalják újra, illetve egy gazdasági növekedést előirányzó passzussal egészítsék ki.

Merkel emlékeztetett arra, hogy uniós keretek között már hosszú ideje pótlólagos növekedési ösztönzőket dolgoztak ki az európai gazdaságnak. Szerinte a fejlődés csakis a stabil pénzügyek és növekedés által biztosítható, ez már hosszú ideje napirenden van az Európai Tanácson, illetve az Európai Unión belül. Éppen ezért az állami költségvetések konszolidálása szükséges előfeltétel, jelentette ki, elutasítva az „óriás" konjunktúraprogramokat.

A német kancellár megerősítette, hogy Francois Hollande-dal minél gyorsabban jó munkakapcsolatot akar kialakítani. "A német-francia együttműködés lényegbevágó Európa számára." Hollande-ot tárt karokkal fogadja Németországban, konkrét időpontot azonban nem említett. A görögországi választási eredményekkel kapcsolatban a kancellár azt hangoztatta: fontos az, hogy a  megkezdett szerkezeti reformok folytatódjanak Görögországban.

Vasárnap este több más állam- és kormányfő mellett Angela Merkel német kancellár is felhívta telefonon François Hollande-ot, hogy gratuláljon győzelméhez, egyben beiktatása után közvetlenül meghívta az új francia elnököt Berlinbe. Hollande egyelőre megválasztott elnök lett, május 15-ig veheti át hivatalosan is az ország vezetését.

Merkel fontos szövetségest veszített el Sarkozy személyében, az európai adósságválságra adott válaszlépésekben ugyanis a leköszönő elnök támogatta a megszorításokat hangsúlyozó német irányvonalat. Vasárnap este a németek még a külügyminiszteren keresztül jelezték, hogy szorosan együttműködnek majd, és Hollande is annyit mondott beszédében, együtt dolgozik majd a németekkel. Merkel nyilatkozatával most megerősítette a német álláspontot a kérdésben.

Politikailag sem Merkel, sem Hollande nem engedhet könnyen az álláspontjából. Vasárnap tartományi választásokat tartanak Észak-Rajna-Vesztfáliában, amely még fontosabb a német kereszténydemokratáknak, mint a schleswig-holsteini választás, ahol tegnap hiába kapták a legtöbb szavazatot, nem tudnak kormányt alakítani. Hollande-nak pedig már a június 10-17-i francia parlamenti választásokra is készülnie kell, amelyen erős többséget akar maga mögé állítani a szocialista párt győzelmével.

A német lapok is foglalkoztak a francia-német kapcsolatokkal Hollande megválasztása után. A Handelsblatt üzleti lap úgy vélte, hogy Hollande inkább szociáldemokrata, mint szocialista, „Németország pedig nem veszíti el legfontosabb partnerét az EU-ban, hiszen Hollande már világossá tette, hogy a német kormánnyal együtt kíván cselekedni." A Der Tagesspiegel is arról írt, hogy Hollande elődeihez hasonlóan elkötelezett a német-francia együttműködés mellett. Viszont úgy vélték, hogy az új elnök tapodtat sem enged abból az álláspontjából, hogy beruházási elemekkel bővítsék a fiskális paktumot.

A Financial Times Deutschland Egy rivális az Élyseée-ben című vezércikke szerint Hollande megválasztása korszakváltást jelent mindenekelőtt Merkelnek. Szerintük nem annyira azért fontos Sarkozy bukása, mert Hollande veszélyeztetheti az eurómentési művelet sikerét, hanem azért, mert Merkel európai hegemóniáját fenyegeti Hollande követelése, hogy egészítsék ki növekedésösztönző elemekkel a fiskális paktumot.