Állami gyámság alatt a negyedik legnagyobb spanyol bank

2012.05.10. 12:29

45 százalékos közvetett állami tulajdonba és állami ellenőrzés alá került a negyedik legnagyobb spanyol bank, a Bankia - számolt be a Reuters. Egyfajta bankmentésre már felkészült a piac, a társaság részvényárfolyama 3 százalékos mínuszban tartózkodik - írja a portfolio.hu.

Az állammal kötött egyezség értelmében 45 százalékos részesedést szerzett az állam a Bankiában, miután a Bankia anyacégének, a BFA-nak korábban nyújtott 4,5 milliárd eurós hitelét tőkévé konvertálták. A spanyol gazdasági minisztérium ígéretet tett, hogy befolyásszerzését a bank ingatlanfejlesztők felé fennálló hitelportfóliójának kitisztítására használja.

Nem ez lesz az utolsó segítség, amit a spanyol kormány a Bankiának nyújt: bár egyes elemzők szerint többre lenne szüksége, várhatóan további tízmilliárd euró pótlólagos forrással (hitellel) támogatja meg az állam a pénzintézetet.

A hitelválság kezdete óta Spanyolország hét kisebb takarékbankot mentett meg az összeomlástól közvetlen állami segítségnyújtással, a Bankiának juttatott csomag azonban messze nagyobb ennél. A spanyol kormány várhatóan pénteken további intézkedéseket jelent be a spanyol bankszektor iránti befektetői bizalom helyreállítása érdekében.