A görög baloldal Moszkvában bízik

2012.05.10. 13:03

„A radikális baloldal félelmetesen megnövekedett számú híve az oroszokban reménykedik. Milliónyi görög él abban a hitben, hogy ha Nyugat-Európa cserben hagyná Görögországot, akkor majd a roppant gazdagnak hitt Oroszország lép a helyébe és a végén az oroszok mentik meg a görög hazát” – mondta az alapblognak Ηarálambosz Cardanídisz, az athéni Institute for International Economic Relations igazgatója.

Az elemző szerint geopolitikai okokból sorsdöntő, hogy a nyugat ne engedje el a görögök „kezét”, nem hagyhatja, hogy kiessenek az euróövezetből, és a végén káosz uralkodjon el nemcsak Görögországban, de vélhetőleg egy sor más európai országban is. A görögök többsége továbbra is kitart az euró mellett.

A nyugati világ szerinte a lehető legstabilabb unió- és euróbarát kormányzást, az Unióval kötött paktum teljes, de kevésbé erőltetett, inkább lassított ütemben zajló megvalósítását várná el Görögországtól. Ez nem csekély valószínűséggel megvalósulhat, mégpedig Cardanídisz szerint a június 17-én sorra kerülő újabb választások nyomán.

Addig minden kül -, és belföldi propagandaeszköz bevetésével megpróbálják megértetni a görögök többségével, hogy a most kiemelkedően szerepelt radikális baloldal, pláne a szintén megerősödött szélsőjobboldal mélységesen mély szakadékba taszíthatja az országot, és közvetetten szinte egész Európát.

Ha Görögország kiesne az eurózónából, akkor „a nemzeti össztermék, a GDP szinte azonnal negyven százalékkal csökkenne, áruhiány, sőt áram-és minden egyéb közüzemi szolgáltatási hiány lépne fel, mindjárt, ahogy kiléptünk az euró övezetből. Ilyen eset utcai lázadásokat indukál, és a dráma terebélyesedne tovább előbb más dél-európai országokra, majd egész Európára. Ilyen rémálmot nem akarhatnak megvalósulva látni a görögök” –- mondta az elemző.

Valójában Görögország számára az egyedüli reális alternatíva az, hogy az euróövezetben maradás fejében egy hónap alatt megalakul egy igazán Európa-barát nemzeti-liberális politikai tömb, magában foglalva a mérsékelt jobb- és baloldalt, vélte Cardanídisz.