A vártnál is mélyebb lehet a spanyol recesszió

Portfolio
2012.05.11. 12:05

Miközben az eurózóna átlagára változatlanul 0,3 százalékos idei évi GDP-csökkenést vár tavaszi előrejelzésében az Európai Bizottság, aközben minimálisan javított a német és francia előrejelzésen, de különböző mértékben rontott az olasz, spanyol és görög prognózisain. A spanyol gazdaság a februárban előre vetített 1,0 százalék helyett 1,8 százalékos recessziót élhet át idén a brüsszeli testület várakozásai szerint.

A gazdasági növekedésre vonatkozó bizottsági prognózisok a tavaszi időközi előrejelzéshez képest enyhén javultak. A számokat böngészve alapvetően az a benyomás alakul ki, hogy ez a javulás alapvetően az exportlehetőségekkel kapcsolatos kismértékű hangulatjavulásnak köszönhető, ugyanakkor azok az országok, amelyek nagyobb kiigazítási igénnyel néznek szembe, ebből nem sokat érzékelhetnek, hiszen ott tovább romlottak az előrejelzések. Ilyen országok: Ciprus, Egyesült Királyság, Görögország, Olaszország, Spanyolország, illetve Magyarország is.

Az Európai Unió egészére a februárban előre jelzetthez hasonlóan most is GDP-stagnálást vár a brüsszeli testület, míg a GDP-arányos államháztartási hiány kapcsán 3,9 százalék helyett 3,6 százalékos deficitre számít. Az elnök- és parlamenti választások miatt mostanában kiemelt figyelemmel követett Franciaországban idén az Európai Bizottság szerint nem 5,3 százalékos, hanem csak 4,5 százalékos államháztartási hiány várható és az időközben bejelentett költségvetési kiigazítások hatása az olasz előrejelzésen is látszik: most 2,0 százalékos idei deficitet vár a testület a februári 2,3 százalék után.

Kedvezőtlen hír ugyanakkor, hogy Brüsszel szerint a spanyol deficit mértéke az 5,9 százalékos eddigi előrejelzés helyett 6,4 százalékos lehet idén, a portugál 4,7 százalékot érhet el az eddigi 4,5 százalék helyett, míg a görögöknél 7,3 százalékos lehet az eddigi 7,0 százalék helyett. Ez tehát azt jelenti, hogy mindegyik ország esetén erősen kétségbe vonja az idei évre a nemzeti kormányok által kitűzött deficitcélok elérhetőségét a testület. Ez a korábban vártnál mélyebb recesszióval is összefügg. Az egyetlen üdítő kivételt Írország jelenti, amelynél az idei évi GDP-előrejelzést változatlanul hagyta Brüsszel (+0,5%) és közben a deficit előrejelzést 8,6 százalékról 8,3 százalékra mérsékelte.