Faber: Megismétlődhet a katasztrófa

2012.05.11. 14:05

Könnyen az 1987-es tőzsdei összeomláshoz hasonló helyzet alakulhat ki a világ tőzsdéin, és akár meg is ismétlődhet az akkori a krach, véli Marc Faber, neves tőkepiaci szakértő. Nem vagyok nagy véleménnyel az amerikai kormányzati tisztségviselőkről, de azokhoz a bürokratákhoz képest, akik Brüsszelben ülnek, valóságos géniuszoknak tűnnek, idézi a Napi Gazdaság Faber Bloomberg TV-nek tett nyilatkozatát. Faber szerint a legtöbb eurózónás tagállamnak végül is jót tenne, ha hagynák, hogy Görögország elhagyja az eurót.

Szerinte az európai problémák jelentkezni fognak a vállalati profitokban, azonban nem úgy, ahogy azt legtöbben várják. Nem az amerikai végek Európába irányuló exportjának csökkenése húzhatja lefelé az eredményeket, hanem az amerikai cégek európai érdekeltségeinek gyenge teljesítménye. De nem az európai problémák jelentik a legnagyobb gondot jelenleg a világgazdaság számára, hanem a két legnagyobb feltörekvő gazdaság, a kínai és az indiai lassulása.

Faber szerint a legtöbb eurózónás tagállamnak végül is jót tenne, ha hagynák, hogy Görögország elhagyja az eurót. A folyamatos kimentések csak mélyítik a válságot, amelyet végső soron a német és a többi európai gazdaság teljesítőképessége közötti szakadék táplál. Úgy véli, a legjobb az lenne, ha minden tagállam visszatérne saját  fizetőeszközéhez, s az eurót egy a nemzetközi tranzakciókban alkalmazott devizaként tartanák meg, vagy arra, hogy az európai turisták használják azt amikor a kontinensen kívülre utaznak.

A baj az Faber szerint, hogy a brüsszeli bürokraták és a sajtó átmosta az emberek agyát, s folyamatosan azt szajkózzák, mekkora katasztrófa lenne, ha Görögország kilépne az eurózónából. Ez egyáltalán nincs így, mint ahogy a többi ország visszatérése a saját fizetőeszközhöz sem jelentene akkora problémát, mint vélik. Számos eset volt már a történelemben, amikor egy ország devizája rögzítve volt egy másikéhoz, s amikor felhagytak az árfolyamrögzítéssel, nem történt összeomlás.