Két munkaszüneti napot töröltek Portugáliában

2012.05.11. 17:07

A jövő évtől két munkaszüneti nappal kevesebb lesz Portugáliában, miután a portugál parlament pénteken jóváhagyta a kormány javaslatát, hogy az ország versenyképességének növelésére két nemzeti ünnepet nyilvánítsanak vissza munkanappá.

A döntés értelmében október 5-én, a portugál köztársaság kikiáltásának napján és december 1-én - amikor a spanyol uralom alóli 1640. évi felszabadulást ünneplik - dolgozniuk kell majd a portugáloknak.

Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében úgy ítéli meg, hogy Portugáliának további intézkedéseket kell hoznia, hogy idei államháztartási hiánycélját tartani tudja. A bizottság véleménye szerint további intézkedések híján veszélybe kerülhet a 4,5 százalékos deficitcél teljesítése - az akár 4,7 százalék is lehet -, és még 2013-ra is 3,1 százalék valószínű. Az EU-bizottság mostani becslése szerint az év végére Portugáliában 15,5 százalékra nő a munkanélküliség, és ez 20123-ra 15,1 százalékra mérséklődik.

Ezzel együtt Portugália növekedési becslését is visszafogta Brüsszel: ez évre 3,3 százalékos csökkenést, és jövőre is csak 0,3 százalékos emelkedést valószínűsít. Korábban 2012-re 3 százalékos visszaesést, és jövőre 1,1 százalékos bővülést várt. A portugál kormány a múlt héten - ezzel ellentétes irányban - éppen felfelé módosította az idei gazdasági kilátásokat: a korábban várt 3,3 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés helyett jelenleg már csak 3 százalékos visszaesést becsül.